Rugăciunile ”dracilor roșii” au fost ascultate | Doi dintr-o lovitură: #CR7OUT & #GlazerOUT?


Autor:    -  
manchester united, football, manchester
Fotografie de karinasetiawan pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Manchester United a anunțat marți că a început un proces de explorare a alternativelor strategice, inclusiv o nouă investiție sau o potențială vânzare, la 17 ani după ce familia americană Glazer a cumpărat clubul de fotbal din prima ligă engleză, potrivit Reuters.

Familia Glazer lucrează cu consilieri financiari la acest proces, care ar putea duce la o vânzare parțială a clubului de pe Old Trafford sau la investiții care să includă reamenajarea stadionului și a infrastructurii, a precizat clubul într-un comunicat.

Fanii lui Manchester United au cerut cu insistență o schimbare de proprietar, iar familia Glazer a fost ținta unor critici intense, în condițiile în care echipa nu a câștigat niciun trofeu de cinci ani. Ultimul trofeu câștigat-o a fost Europa League și Cupa Ligii în 2017.

“În timp ce căutăm să continuăm să construim pe baza istoriei de succes a clubului, consiliul de administrație a autorizat o evaluare amănunțită a alternativelor strategice”, au declarat Avram Glazer și Joel Glazer, copreședinți executivi și directori ai lui United, în comunicat. “Vom evalua toate opțiunile pentru a ne asigura că ne deservim cel mai bine fanii și că Manchester United maximizează oportunitățile semnificative de creștere disponibile pentru club astăzi și în viitor”, se mai arată în comunicat.

În luna august, miliardarul britanic Jim Ratcliffe își exprimase interesul pentru cumpărarea lui United, potrivit Reuters. La vremea respectivă, Elon Musk glumise și el că intenționează să cumpere clubul.

În ultimii ani, magnați asiatici bogați, în special cei din China, au cumpărat echipe europene, inclusiv Wolverhampton Wanderers din Premier League și Inter Milano din Italia.

Cu toate acestea, cluburile de fotbal au fost de atunci considerate active nefavorabile de către China și orice achiziție majoră în străinătate pare puțin probabilă în acest moment, a declarat Mark Dreyer, autorul cărții “Sporting Superpower”, cu sediul la Beijing, o carte despre ambițiile sportive ale Chinei.

“Este aproape imposibil de văzut cum o entitate legată de China ar putea justifica o achiziție de această amploare în climatul actual”, a spus el. “… în condițiile în care China abia acum se confruntă cu realitățile COVID-19, ceea ce face ca întregul mediu economic să fie mult mai nesigur, niciun organism de stat nu ar aproba o astfel de afacere.”

Proprietarii sunt sub presiune, United ocupând locul cinci în Premier League la jumătatea sezonului, care a fost suspendat din cauza actualei Cupe Mondiale din Qatar.

Acțiunile Manchester United au urcat cu până la 20% după ce Sky News a relatat pentru prima dată despre procesul de vânzare, ceea ce conferă clubului o capitalizare de piață de 2,6 miliarde de dolari.

Compania valora 2,5 miliarde de dolari la închiderea ședinței de tranzacționare din SUA, marți. La apogeul său ca societate publică, a avut o capitalizare bursieră de 4,3 miliarde de dolari în 2018.

Ronaldo pleacă

Tot marți, clubul a anunțat că atacantul vedetă Cristiano Ronaldo va pleca cu efect imediat, marcând un sfârșit amar al celei de-a doua perioade a căpitanului portughez pe Old Trafford, după ce acesta a declarat că s-a simțit trădat de club.

Familia Glazer a cumpărat clubul pentru 790 de milioane de lire sterline (939,07 milioane de dolari) în 2005, într-o tranzacție cu un grad ridicat de îndatorare care a fost criticată pentru că a încărcat clubul cu datorii.

United este listată la bursa din New York din 2012, când familia Glazer a vândut 10% din participația lor prin intermediul listării și de atunci a vândut mai multe acțiuni.

The Raine Group acționează în calitate de consilier financiar, iar Latham & Watkins LLP este consilierul juridic al Manchester United.

Rothschild and Co. acționează în calitate de consilier financiar pentru acționarii familiei Glazer.

Printre protestele fanilor împotriva Glazerilor s-a numărat și unul din mai 2021, care a forțat amânarea unui meci pe teren propriu cu Liverpool, unul dintre cei mai mari rivali ai clubului. A fost primul meci din Premier League care a fost amânat din cauza unui protest.

United și Liverpool s-au numărat printre cei care au alcătuit un grup de cluburi mari care au declarat că vor să înființeze o Superligă europeană în aprilie 2021, dar apoi s-au retras, în parte din cauza obiecțiilor formulate de mulți fani din Anglia.

Liverpool “explorează, de asemenea, o vânzare”, potrivit președintelui clubului, Tom Werner. În mai 2022, Chelsea Football Club a fost vândut unui consorțiu condus de un grup de investiții condus de Todd Boehly și Clearlake Capital pentru 3,2 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline).

United a terminat pe locul șase sezonul trecut, în cea mai slabă campanie din Premier League din punct de vedere al punctelor obținute, nereușind să se califice în profitabila competiție europeană Liga Campionilor.

Ei au câștigat ultimul din cele 20 de titluri de campioană din prima ligă, un record, în 2013, anul în care marele Alex Ferguson a renunțat la funcția de antrenor, după mai bine de 26 de ani la conducere.

Clubul l-a angajat pe managerul olandez Erik ten Hag, de la Ajax Amsterdam, în încercarea de a-și redresa soarta.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!