Închide

Goldman Sachs: factura de energie a europenilor va crește cu 2.000.000.000.000 € iarna viitoare

Avatar
winter blues

Fotografie de weston m pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Facturile la energie ale consumatorilor europeni vor crește cu 2 trilioane de euro (adică 2 milioane de milioane de euro) la apogeul creșterii prețurilor, la începutul anului viitor, calcule care evidențiază, o dată în plus, necesitatea intervențiilor guvernamentale, potrivit analiștilor americanilor de la Goldman Sachs, citați de Bloomberg.

Calculele apar într-o notă informativă adresată clienților de către banca americană, semnată de analiștii Alberto Gandolfi și Mafalda Pombeiro.

La apogeul creșterii prețurilor, facturile la energie vor reprezenta aproximativ 15% din Produsul Intern Brut al Europei, susțin cei doi.

”În opinia noastră, piața continuă să subestimeze profunzimea, amploarea și repercusiunile structurale ale crizei. Credem că acestea vor fi chiar mai profunde decât criza petrolului din anii 1970”, subliniază autorii notei.

Aceștia mai notează că investitorii pe burse sunt excesiv de pesimiști cu privire la efectul eforturilor de reglementare din partea guvernelor. Unele dintre măsurile luate în considerare – chiar și plafonarea prețurilor și așa-numitul deficit tarifar – ar putea atenua ”umflarea” cotațiilor unor acțiuni prin atenuarea creșterii tarifelor, dar va limita scăderea pe termen scurt a producției industriale și ar putea dezamorsa riscul de supra-reglementare, au scris analiștii.

Creșterea facturilor la energie a provocat o frenezie a cancelariilor din întreaga lume, care se chinuie să găsească cele mai bune soluții de a reduce presiunea costurilor asupra consumatorilor, fie ei casnici sau industriali.

Miniștrii energiei din statele membre UE se vor întâlni vineri, la Praga, pentru a discuta măsuri coerente la nivel european, plafonarea prețului gazelor naturale și suspendarea tranzacționării cu instrumente financiare derivate fiind printre soluțiile vizate. În plus, Franța și Germania susțin instituirea de impozite pe profiturile excepționale ale companiilor energetice.

Introducerea unor plafoane de preț în producția de energie ar putea aduce blocului comunitar economii de circa 650 de miliarde de euro în facturile la energie, atenuând povara asupra consumatorilor și piețelor și permițând guvernelor să renunțe la taxele excepționale pe profit, în cazul în care ar considera util, arată analiștii Goldman Sachs.

În privința acțiunilor recomandate pentru investiții, autorii notei sugerează că investitorii ar trebui să se intereseze, în special, de acțiunile companiilor care dezvoltă surse de energie regenerabilă, deoarece acestea ar trebui să beneficieze de prețuri structural mai ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, spun analiștii citați, menționând printre companiile recomandate pe RWE AG, Energias de Portugal SA și Ørsted A/S.

Gandolfi și Pombeiro spun că plafoanele de preț nu ar rezolva pe deplin problema accesibilității energiei, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesară instituirea unui mecanism de deficit tarifar pentru a amâna șocul creșterii facturilor pe următorii 10 sau chiar 20 de ani. Companiile de utilități ar trebui să poată să își securizeze acele plăți viitoare, ceea ce le-ar ajuta să evite o încărcare excesivă a bilanțului lor contabil, mai susțin aceștia.

scroll to top