Deși guvernul grec a repetat cu obstinație faptul că creșterea prețurilor în Grecia este cauzată de ”inflația importată” și de tulburările geopolitice din preajmă (războiul din Ucraina, criza energetică europeană din 2022, conflictul dintre Israel și Hamas etc.), o analiză a publicației grecești Documento arată că până și produsele tradiționale grecești, care au făcut Grecia celebră în toată lumea – precum brânza feta sau uleiul de măsline – sunt mai scumpe pe piața internă decât în supermarketurile din țările occidentale, unde locuitorii se bucură de venituri mult mai mari decât grecii.
”Inflația este importată” sau ”Am făcut tot posibilul să menținem prețurile la niveluri rezonabile” – sunt afirmații repetate la nesfârșit de reprezentanții autorităților centrale de la Atena, însă se dovedesc mincinoase. O sinteză realizată de jurnaliștii de la Documento cu prețurile din supermarketurile europene dezvăluie minciunile guvernului, în condițiile în care produsele tradiționale grecești se vând mai scump în Grecia decât în străinătate.
Întrebarea retorică pe care și-o pun autorii analizei:
Este aceasta, în cele din urmă, o problemă care privește lanțurile de aprovizionare și frământările cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, așa cum susține guvernul lui Kyriakos Mitsotakis, sau este rezultatul practicilor concertate de fixare a prețurilor și abuz de poziție dominantă a marilor companii din industria alimentară, în absența controalelor făcute de către statul grec?
Pentru a înțelege pe deplin exasperarea grecilor, ar trebui să comparăm salariul de bază al unui grec cu cel al cetățenilor din țările vest-europene. Salariul minim brut în Belgia este de 1.955 euro, în Germania de 1.621 euro, în Spania de 1.080 euro și în Olanda 1.934. În Grecia a ajuns abia la 780 euro.
Uleiul de măsline – aurul de pe rafturi
O companie producătoare de ulei de măsline binecunoscută în Grecia vinde litrul la prețul de 12,32 de euro, în timp ce în Elveția același ulei se găsește la 10,86 euro (10,45 franci elvețieni), așadar în Grecia este cu 12% mai scump.
Este de remarcat faptul că în Elveția salariul minim este de 3.777 franci elvețieni (3.921,95 euro).
În Olanda același ulei se vinde cu 13,99 euro pe litru, în Spania cu 13,80 euro pe litru, în timp ce în Belgia cu 11,50 euro pe litru.
Brânza feta, un soi de caviar
În concertul inflației din Grecia, brânza feta este vioara principală.
Prețul brânzei tradiționale grecești începe de la 10 euro, dar ajunge și la 17 euro, prețul mediu fiind de 13,5 de euro. Brânza feta bio ajunge la 20 de euro.
În Germania, prețul brânzei feta, care este un produs grecesc cu denumire de origine protejată (DOP), variază între 4,99 și 12,29 euro pe kilogram, în supermarketurile din capitala Berlin, iar prețul mediu este de 8,64 euro.
Un calcul simplu arată că brânza feta provenită din Epir se vinde pe rafturile supermarketurilor din Atena cu 36% mai scumpă decât la Berlin.
Ca informație importantă de context, Epirul se află la aproximativ 2.000 km de Berlin, în timp ce Atena se află la abia 411 km distanță, ceea ce înseamnă că cheltuielile cu combustibilii necesari transportului până în Germania sunt mai mari de cinci ori.
În Belgia prețul mediu al brânzei feta este de 12,95 euro pe kilogram, deci cu aproape 5% mai ieftin decât în Grecia. În Olanda, prețul său începe de la 11,45 și ajunge până la 16,75 euro pe kilogram, cu un preț mediu de 14,1 euro. În Spania, prețurile sunt asemănătoare, întrucât prețul acesteia variază între 12,55 și 14,5 euro pe kilogram, cu un preț mediu de 13,52.
Iaurtul grecesc, produs de lux
Și iaurtul grecesc a ajuns pe lista produselor de bază care au devenit inaccesibile din cauza prețului. Într-un mare lanț de supermarketuri din Grecia, acesta se vinde cu 6,92 de euro kilogramul.
În Belgia, kilogramul de iaurt grecesc se poate cumpăra cu 2,49 de euro, așadar cu 64% mai scump decât în Grecia, în timp ce în Germania este doar 2,29 euro, deci cu 67% mai ieftin.
O altă companie care îmbuteliază iaurtul la pahar de 170 de grame vinde produsul la exact același preț în Belgia și Grecia, adică 1,85 euro paharul. În Olanda același produs este la 1,04 euro, în timp ce în Spania se vinde cu 1,68 euro.
Măslinele, la preț de pietre prețioase
Într-un cunoscut lanț grecesc de supermarketuri, un kilogram de măsline costă o avere: în magazinele acestuia prețurile variază între 15,30 și 16,06 euro per kilogram, cu un preț mediu de 15,68 euro.
În Germania, măsline din același soi se găsesc la vânzare la 9,07 euro pe kilogram, ajungând până la 15,90 euro pe kilogram, cu un preț mediu de 12,48 euro.
În Olanda, prețurile la măsline sunt cu mult mai mici: între 3,99 și 6,99 euro, cu un preț mediu de 5,49 euro. Astfel, în Grecia măslinele se vând cu 65,05% mai scump decât în Olanda.