Grindeanu anunță noi trenuri electrice de lung parcurs. Inclusiv pe linii ne-electrificate!

,
Autor:    -  
Trenuri Arf
Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs, un contract finanţat prin PNRR, în valoare de aproximativ 180 de milioane de euro.

”Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis astăzi, spre publicare în SICAP, anunţul de participare pentru acest contract finanţat prin PNRR. Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul modern, sigur şi rapid al pasagerilor între marile oraşe ale României”, a scris Grindeanu pe Facebook, potrivit Agerpres.

Rutele pe care vor circula noile trenuri, potrivit listei ministrului Transporturilor, sunt următoarele:

  • Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov;
  • Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat;
  • Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași;
  • Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava;
  • Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Iași;
  • Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava;
  • Galați – Brăila – Constanța – Mangalia;
  • Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia;
  • Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia;
  • Giurgiu – București – Ciulnița (Slobozia) – Călărași.

Potrivit sursei citate, serviciile vor fi oferite iniţial pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulaţie a trenurilor, dar se vor extinde pe măsură ce vor fi electrificate şi alte rute (Cluj Napoca – Oradea, Bucureşti – Giurgiu, Constanţa – Mangalia).

Sorin Grindeanu mai precizează că trenurile se vor putea deplasa cu o viteză maximă de 200 km/h şi vor oferi o capacitate de transport de minimum 160 locuri fixe (clasa întâi şi clasa a doua) şi minim 160 locuri în picioare.

Procedura de atribuire a fost lansată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Potrivit anunțului, durata contractului/contractelor aferente loturilor atribuite va fi de 208 luni, criteriul de atribuire fiind dat de cel mai bun raport calitate-preţ.

Valoarea estimată este cuprinsă între 1.201.615.722 lei, fără TVA și 2.374.592.589,90 lei, fără TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 4 – ”Transport durabil”, și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Factorii de evaluare şi ponderea acestora sunt:

  • 70% – Componenta financiară;
  • 30% – Componenta calitate, din care:
    • 16% – Plusvaloare;
    • 14% – Program de livrare.

Procedura de atribuire este licitaţie deschisă, iar modalitatea de desfăşurare este online pe site-ul www.e-licitatie.ro. Orice operator economic are dreptul de a participa la procedura de atribuire în calitate de ofertant individual ori în comun cu alţi operatori economici, inclusiv în forme de asociere temporară constituite în scopul participării la procedura de licitaţie.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 26 septembrie 2022, ora 15.00. Se pot solicita clarificări cu maxim 20 de zile înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Ofertele se transmit în limba română, iar moneda de referinţă este RON.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!