Grupurile de modă de lux din Italia lasă deoparte rivalitățile pentru a proteja lanțurile de aprovizionare


Autor:    -  
advertising, advertising board, advertising sign
Fotografie de Hans pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Grupurile de modă de lux din Italia, care timp de zeci de ani și-au păstrat cu gelozie independența, au început să se asocieze pentru a-și proteja lanțurile de aprovizionare și rădăcinile italiene ale companiilor mai mici, dând dovadă de un nou spirit de colaborare, potrivit Reuters.

Controlul lanțului de aprovizionare a devenit din ce în ce mai important pentru mărcile de lux, asigurându-se că produsele ajung la timp în magazine și evitând riscurile de reputație legate de aprovizionarea cu materii prime sau de condițiile de muncă.

Rețeaua de ateliere artizanale specializate din Italia și mărcile deținute de familii oferă o recoltă deosebit de bogată pentru companiile mai mari care dispun de bani pentru a consolida relațiile prin investiții.

În acest spirit, Prada și Ermenegildo Zegna, un alt brand italian de modă, au achiziționat în iunie o participație minoritară în compania de tricotaje Luigi Fedeli e Figlio, cu sediul în Monza, la nord de Milano.

Compania de familie, care se concentrează pe cașmir și pulovere, a fost fondată în 1934 și este distribuită în 13 buticuri de marcă proprie și în aproximativ 400 de magazine multibrand din întreaga lume.

Prada și Zegna au investit anterior în comun în Filati Biagioli Modesto S.p.A. în 2021, achiziționând o participație majoritară la unul dintre furnizorii lor, specializat în producția de cașmir și alte fire de lux.

“Am investit în Biagioli pentru a relansa o companie care era în criză, în timp ce pentru Fedeli este vorba de a ajuta compania să se dezvolte”, a declarat pentru Reuters Patrizio Bertelli, acționar principal și președinte al Prada Group.

Bertelli, în vârstă de 77 de ani, a adăugat că, în ultimele două decenii, companiile italiene mai mici au fost nevoite să jongleze cu trecerea de la o generație a familiei la următoarea și cu probleme mai complexe, cum ar fi extinderea pe noi piețe.

“Mărcile italiene au vrut să meargă singure prea mult timp, iar apoi, brusc, și-au dat seama că nu poți merge întotdeauna singur și au început să se uite în jur”, a adăugat el.

PRODUCĂTORI MICI DIN BELȘUG

Italia găzduiește mii de mici producători care acoperă 50-55% din producția globală de îmbrăcăminte de lux și articole din piele, potrivit calculelor firmei de consultanță Bain.

“Biagioli și Fedeli sunt două exemple diferite de preocupare pentru “made in Italy” și de contribuție la consolidarea lanțului de aprovizionare italian, fie direct, fie indirect”, a declarat Gildo Zegna, 67 de ani, președinte și CEO al Ermenegildo Zegna. “Bertelli și cu mine dorim să păstrăm bijuteriile ‘made in Italy’ și să păstrăm know-how-ul în țară”, a adăugat Zegna.

Grupurile italiene se confruntă cu concurența giganților francezi ai luxului, precum LVMH sau Kering, proprietarul Gucci, care au cumpărat de asemenea furnizori din Italia de-a lungul anilor, în special în industria pielăriei.

LVMH a anunțat în luna mai că a preluat o participație majoritară în Nuti Ivo Group, o companie italiană specializată în fabricarea de produse din piele din 1955.

Firmele de capital privat au simțit, de asemenea, o oportunitate de investiție și au început să combine furnizorii în entități mai mari.

Directorul general al Kering, Jean-Francois Palus, a declarat că grupul de lux caută din ce în ce mai mult să aducă producția în interiorul companiei.

Este o problemă de trasabilitate, dar și de calitate, de aprovizionare cu materiale, de termene mai scurte pentru a produce bunuri și a le aduce pe piață și de concurență pentru artizani specializați între mărci, a spus el.

STABILIREA UNOR RELAȚII MAI STRÂNSE

Au existat și alte exemple de cooperare franco-italiană, cum ar fi o tranzacție prin care Chanel a cumpărat o participație în compania de fire de cașmir Cariaggi Lanificio în parteneriat cu Brunello Cucinelli.

“Italia nu a creat un (mare) hub al luxului, dar avem antreprenori care au capacitatea de a activa relațiile potrivite la momentul potrivit”, a declarat Stefania Lazzaroni, director general la asociația italiană a industriei luxului Altagamma. “Abordarea s-a schimbat, (este) mult mai colaborativă – pentru a face față unor provocări mai complexe”, a spus ea.

Într-adevăr, decizia Prada și Zegna de a investi împreună s-a născut dintr-o prietenie întărită de vremurile grele din ultima vreme.

“Am ajuns să ne cunoaștem mai bine în timpul pandemiei COVID, într-un moment dificil pentru industrie, când aveam nevoie să ne sprijinim reciproc”, a declarat Zegna, adăugând că un rol fundamental l-au jucat întâlnirile organizate în cadrul organismului industrial Camera Nazionale della Moda.

Roberto Costa, șeful Global Luxury Investment Banking pentru Citigroup, a declarat că legăturile de lucru mai strânse reflectă o abordare mai încrezătoare și mai deschisă din partea mărcilor italiene.

“Grupurile italiene sunt acum mai managerializate, mai organizate și, de asemenea, mai puternice, ceea ce le face să fie mai deschise la a gândi împreună”, a spus el.

Dar el nu a văzut neapărat mari tranzacții în perspectivă.

“Există o capacitate mai mare de a vorbi între ele, dar acest lucru nu înseamnă că vor exista neapărat fuziuni”, a adăugat el.

Zegna și Bertelli se află acum împreună în consiliul de administrație al Fedeli și Biagioli, lăsând loc pentru mai multe investiții în partea inferioară a lanțului de aprovizionare.

“Dacă apar noi oportunități, vom profita. Rămâne de văzut dacă o vom face împreună sau nu”, a declarat Zegna.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!