Închide

Guvernul Ciucă a dat liber la angajările la stat

Avatar
job, resurse umane, HR

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul Ciucă a dat liber la angajări în sectorul public, după ce Florin Cîțu a scăzut numărul de angajați la stat, scrie B1.ro.

În luna septembrie, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice era de 1,23 de milioane de persoane, în scădere cu aproximativ 20.000 de posturi față de începutul anului, arată datele Ministerului Finanțelor analizate de Economedia.

Cele mai recente date ale Ministerului Finanțelor arată că un total de 1.233.386 de posturi erau ocupate în sectorul bugetar, în septembrie 2020. Acest număr reprezintă cu 15.000 mai puține posturi decât la finalul anului 2020 și cu 20.000 de posturi mai puțin decât în luna februarie 2021, când se atinsese un număr de 1.253.454 de posturi.

Această reducere de personal a început prin decizia Guvernului Orban de a stopa angajările la stat pe durata stării de alertă, măsură care a fost continuată pe durata Guvernului Cîțu. Guvernul putea face în această perioadă angajări pentru a acoperi pierderile de personal, cum ar fi cele prin pensionare sau plecare voluntară.

Imediat după instalarea Guvernului Ciucă, lucrurile s-au schimbat, executivul adoptând a ordonanță de urgență care anulează prevederile existente pe durata stării de alertă, astfel încât instituțiile bugetare să poată face din nou angajări.

O consecință a creșterilor numărului de angajați în instituțiile de stat este și creșterea cheltuielilor plătite de la buget.

scroll to top