Închide

Guvernul și ASF au plafonat polițele RCA pentru următoarele 6 luni. Cum va funcționa piața?

Avatar
Schimbări Pe Piața Rca 1170x658

Sursă foto: Playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat, vineri, că a decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu Consiliul Concurenţei și protestului transportatorilor, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni. El a menţionat că are convingerea că va fi adoptat în regim de urgenţă de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor.

Ministerul de Finanţe a anunţat ă documentul a fost pus în dezbatere publică. Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0.

”Ministerul Finanţelor continuă măsurile de protejare a populaţiei şi mediului de afaceri şi propune prin proiect de hotărâre de guvern, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă de asigurare RCA practicate de asigurători. Măsura este necesară pentru stabilitatea pieţei şi pentru diminuarea efectelor scumpirii poliţelor RCA, ca urmare a recentei ieşiri de pe piaţă a celui mai mare asigurator în domeniu”, a transmis, vineri, Ministerul de Finanţe, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prin proiect se propune o diferenţiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice şi cele juridice.

”Legiuitorul a luat măsura ţinând cont atât de diferenţa de putere de cumpărare între cele douã categorii, cât şi de factorul de risc al fiecăreia”, a mai transmis MInisterul de Finanţe.

Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificatã prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adicã tariful de referinţã publicat de ASF înmulţit cu factorul N. În această situaţie, asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi sã apeleze la acest mecanism şi îşi vor putea alege asigurãtorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asiguraţi se află în clase de bonus şi restul în clase de malus.

”Această soluţie temporarã vine în sprijinul tuturor categoriilor de asiguraţi, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări şi poate contribui la o mai bunã funcţionare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asiguraţi ai Societãţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alţi asigurători din domeniu”, a mai precizat Ministerul de Finanţe, citat de news.ro.

scroll to top