Închide

Hachițele lui Putin | Cât îi va costa pe ruși integrarea regiunilor ucrainene anexate ilegal?

Avatar
rubles, bills, money

Fotografie de Alex-V pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal în septembrie de Rusia – Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporijjia – vor avea nevoie de 900 de miliarde de ruble (14,4 miliarde de dolari) pentru a putea funcţiona din punct de vedere economic, potrivit unei estimări publicate de Asociaţia Băncilor din Rusia și citate de ziarul rus Izvestia și de agențiile de presă EFE și Agerpres.

”Dacă se ia în calcul populaţia teritoriilor care s-au alăturat Rusiei, circa 6 milioane de persoane, nevoia de bani lichizi va fi de circa 500-600 de miliarde de ruble (8-9 miliarde de dolari)”, a declarat pentru ziarul rus vicepreşedintele asociaţiei, Aleksei Voilukov.

Totuşi, potrivit bancherului, ”în aceste regiuni infrastructura de plată este încă foarte puţin dezvoltată, există puţine ATM-uri şi terminale de plată fără numerar”.

”Din acest motiv, va fi nevoie de o sumă suplimentară de circa 50%, până la aproximativ 900 de miliarde de ruble”, a explicat el, care a adăugat că este posibil ca această sumă în numerar să fie transferată pe parcursul a câtorva luni.

La rândul său, banca rusă Promsviazbank, care operează deja în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat pentru Izvestia că îşi alimentează amplu reţeaua locală cu numerar.

Potrivit autorităţilor bancare, această cantitate de bani tipăriţi, chiar dacă are loc o emisiune parţială de bancnote şi monede, nu va influenţa inflaţia din Rusia.

”Cel mai probabil, aceşti bani sunt deja emişi, iar în general în seifurile băncilor sunt sume considerabile de rezerve monetare”, a spus Voilukov, care nu a exclus nici emiterea de noi bancnote pentru a face faţă nevoilor regiunilor anexate.

Vicepreşedintele asociaţiei a explicat că, la începutul anului 2022, populaţia rusă număra 145,5 milioane de oameni, în timp ce rezervele în numerar se ridicau la 14 trilioane de ruble, o medie de 100.000 de ruble cash de persoană (aproximativ 1.605 dolari).

La rândul său, directorul Centrului de Investigaţii Conjuncturale de la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, Gheorghi Ostapkovici, a apreciat că ”este de o importanţă crucială să se evalueze corect nevoia de numerar pentru noile regiuni pe baza funcţionării companiilor, afacerilor şi serviciilor”.

”Dacă în noile regiuni ajunge o cantitate rezonabilă de ruble, acest proces nu va avea niciun impact asupra inflaţiei”, a susţinut el, amintind că, în afară de emisiunea numerarului, Banca Centrală are la dispoziţie şi alte mecanisme pentru a reglementa lichidităţile.

Ostapkovici consideră totodată că suma de 900 de miliarde de ruble calculată de Asociaţia Băncilor este exagerată, dat fiind că în aceste regiuni există deja mecanisme de plată fără numerar şi, astfel, va fi nevoie în opinia sa de mai puţini bani lichizi.

scroll to top