Haita lupilor de pe Wall Street se încaieră în justiție, la Paris, într-un proces cu bătaie lungă

, ,
Autor:    -  
dollar, finance, run
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Banca americană de investiții Morgan Stanley se luptă din răsputeri pentru a obține în instanță anularea hotărârii unei instanțe franceze inferioare prin care compania este obligată să îi plătească bonusurile restante în valoare de 1,4 milioane de euro unui bancher de investiții care a părăsit firma, însă după ce își câștigase dreptul la bonusul respectiv. Cazul ar putea deveni unul emblematic în lupta dintre băncile de investiții și angajații lor cei mai performanți, vânați de concurență, companiile încercând cu toate mijloacele să îi împiedice pe aceștia să plece la rivali, notează publicația Bloomberg.

Curtea de Apel din Paris este chemată să răspundă la întrebarea dacă banca ar putea să rețină bonusurile câștigate de angajați și amânate la plată, de vreme ce angajatul respectiv și-a dat demisia între timp.

Morgan Stanley susține că sumele pretinse de angajatul său, Bernard Mourad, fuseseră gândite drept recompensă pentru loialitate, așa încât suma ar putea fi încasată dacă în situația în care angajatul respectiv ar fi rămas în firmă.

”Preocuparea principală a unui grup de investiții precum Morgan Stanley – și acest lucru este valabil pentru toate băncile de investiții din lume – este să-și păstreze talentele. El fusese inclus în aceste planuri de compensare financiară tocmai pentru a-l convinge să rămână în cadrul grupului”, a susținut avocatul companiei de pe Wall Street, François Farmine, în fața completului format din trei judecători ai Curții de Apel pariziene.

De cealaltă parte, avocatul lui Mourad, Eric Manca, a replicat spunând că bonusul era legat în mod explicit de performanța clientului său și că instanța supremă a Franței interzice obligarea unui angajat să rămână în companie legat de primirea unor plăți eșalonate pentru munca pe care a realizat-o deja.

”Este complet ilegal”, a spus Manca.

Confruntarea de față cu privire la bonusuri este doar ultima dintr-un val de dispute anterioare care au implicat bancherii de la bănci de investiții, printre care se numără și BNP Paribas sau Credit Suisse.

Rezoluția pe care o vor da judecătorii parizieni în acest caz ar putea reprezenta un precedent periculos pentru marile bănci de investiții care și-au extins numărul de angajați de la birourile din Paris, în special după Brexit.

La Londra sau la New York, practica neplății salariilor, bonusurilor sau a oricărui alt timp de compensație financiară în cazul demisiei unui angajat pentru a pleca la o companie rivală este o practică obișnuită, iar disputele ajung în instanțele britanice sau americane în cazuri extrem de rare.

Însă, în Europa Continentală, cu precădere în Franța, lucrurile ar putea sta pe dos.

Chestiunea esențială în procesul de față este decizia legată de care anume legislație a muncii este aplicabilă unei spețe de acest fel: cea din SUA, înclinată să dea dreptate celor de la Morgan Stanley, sau legislația franceză, mai ”prietenoasă” cu angajatul?

În 2019, tribunalul pentru ocuparea forței de muncă din Paris l-a favorizat pe acesta din urmă și a hotărât că banca îi datorează lui Mourad aproape 1,2 milioane de euro, reprezentând plăți amânate în acțiuni, pentru munca prestată între 2012 și 2014, precum și 250.000 de euro reprezentând un alt bonus.

Pentru a-și exprima punctul de vedere, echipa juridică a celor de la Morgan Stanley a încercat să-l prezinte pe Mourad drept fățarnic, necinstit și neloial față de companie.

Planurile respective de compensare, susținea banca, au fost decise și administrate de grup la nivel global în SUA, iar Mourad nu poate pretinde că nu știa faptul că legea aplicabilă în relația sa cu angajatorul era cea în vigoare la New York.

”Mourad nu era un directoraș oarecare. Ca atare, nu este credibil atunci când pretinde că nu știa planurile de compensare și modul în care funcționează ele”, a declarat avocatul Farmine.

El a mai subliniat că Mourad a accesat de mai multe ori un site web special dedicat planului de compensare.

Avocatul lui Mourad a ripostat spunând că clientul său nu a semnat niciodată vreun document prin care să fie de acord cu prevalența legii aplicabile la New York în cadrul relațiilor sale cu compania.

”Puțin contează că s-a conectat pe site-ul respectiv, putea s-o facă de un miliard de ori! Puțin contează că a fost director general! În dreptul francez, părțile sunt legate juridic de un contract acceptat reciproc și cu clauze explicite”, a spus acesta.

Curtea de Apel din Paris a rămas în pronunțare, urmând să emită o hotărâre în această speță pe 14 martie 2024.

Mourad a plecat de la Morgan Stanley pentru a se angaja la compania Altice Media Group, companie înființată și controlată de un mogul israelian al industriei de media și telecomunicații, Patrick Drahi. Ulterior, a fost implicat în campania prezidențială încheiată cu succesul lui Emmanuel Macron, în 2017, apoi a trecut pentru o scurtă perioadă la biroul din Paris al Merrill Lynch, pentru ca ulterior să se dedice unor planuri personale de afaceri.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!