Haosul din Marea Roșie începe să ”muște” din profiturile companiilor

,
Autor:    -  
container ship, cargo ship, freighter
Fotografie de 46173 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

În contextul în care criza de la Marea Roșie afectează transporturile de orice, de la automobile la energie, este o chestiune de timp până când costurile în creștere și tensiunile din lanțul de aprovizionare vor apărea în rapoartele de profit ale companiilor, potrivit Bloomberg.

Mai multe firme avertizează deja cu privire la acest impact. Producătorul de vehicule electrice Tesla Inc. intenționează să oprească producția timp de două săptămâni la o fabrică din Germania din cauza întârzierilor de livrare, în timp ce compania suedeză Volvocar AB a anunțat o oprire de trei zile la fabrica sa din Belgia. Retailerii britanici Tesco Plc, Marks & Spencer Group Plc și Next Plc au semnalat riscul de creștere a prețurilor pentru consumatori.

Toate acestea se datorează faptului că cel puțin 2.300 de nave fac ocoluri lungi pentru a evita atacurile militanților Houthi în Marea Roșie – o cale navigabilă care, în mod normal, gestionează peste 12% din comerțul maritim mondial. Bancherii centrali avertizează în legătură cu o creștere a inflației care ar putea împiedica reducerea ratelor dobânzilor. Pentru multe companii, în special în Europa, acest lucru mărește timpul de tranzit, umflă facturile de transport și crește costurile de asigurare. De asemenea, îi obligă pe analiști să regândească estimările privind profiturile companiilor pentru anul viitor.

În ultimele trei luni, prognoza de consens pentru veniturile producătorilor auto a scăzut cu 5%, arată datele compilate de Bloomberg. Pe de altă parte, expeditorii ies învingători – în condițiile în care tarifele pentru containere au urcat cu 300% pe unele rute, estimările privind câștigurile pentru indicele de transport MSCI Europe au crescut cu 7% în doar două săptămâni.

Thomas Brenier, șeful departamentului de acțiuni de la Lazard Freres Gestion din Paris, a redus expunerea la sectorul auto, considerându-l “unul dintre primele care va avea de suferit din cauza lanțului său de aprovizionare complex și tensionat”. De asemenea, el evită retailul, deoarece “ar putea suferi din cauza lipsei de produse de vândut”.

“Dacă mai durează încă una sau două luni, cu siguranță veți vedea câteva avertismente de profit legate de acest lucru”, a prezis Brenier.

Iată o privire asupra modului în care ar putea evolua câștigurile pentru diverse sectoare:

Transport maritim și asigurări

Costurile actuale ale transportului maritim de containere, dacă se mențin, ar putea contribui la inflația globală în Marea Britanie și în zona euro de la sfârșitul anului 2024 și începutul anului 2025, estimează Bloomberg Intelligence.

Însă aceste evenimente stimulează norocul companiilor de transport maritim globale, precum AP Moller- Maersk A/S și Hapag-Lloyd AG în Europa, ZIM Integrated Shipping listată în SUA și Mitsui OSK Lines Ltd. din Japonia. Asigurătorii ar trebui să beneficieze, de asemenea, de pe urma majorării de zece ori a primelor pe unele rute maritime.

În rândul transportatorilor, Maersk s-a bucurat de o serie de recomandări de creștere. Bank of America a dublat recent estimările privind câștigurile pentru 2024 ale firmei daneze, în timp ce Goldman Sachs Group Inc. consideră că o creștere masivă a fluxului de numerar liber ar putea permite returnarea capitalului către acționari.

David Vernon de la Sanford C Bernstein and Co. prevede o creștere a câștigurilor și pentru firmele de logistică, inclusiv pentru expeditorii de mărfuri, dacă societățile care rămân fără opțiuni de transport maritim recurg la transportul aerian.

“Cei care vor câștiga în mod absolut sunt cei de la transportul aerian de marfă”, a declarat Vernon, numind FedEx Corp. și United Parcel Service Inc. și DHL Group ca potențiali beneficiari.

Comercianții cu amănuntul

Next, care își procură majoritatea produselor de modă și de casă din Asia, a fost printre primii comercianți cu amănuntul care și-au exprimat temerile privind o lovitură.

Primark, care este deținut de Associated British Foods Plc, și Hennes & Mauritz AB sunt foarte expuse la volumele de transport maritim, potrivit analistului Richard Chamberlain de la RBC Capital Markets, în timp ce Inditex SA, proprietarul Zara, se aprovizionează în principal din țările din apropiere. În mod similar, Bryan Garnier & Co. evidențiază că retailerul francez de mobilă Maisons du Monde SA este foarte vulnerabil, deoarece își procură 75% din mărfuri din Asia și transportă 90% pe mare.

O perturbare prelungită va atrage mărci globale precum Nike Inc., Adidas AG și Capri Holdings Ltd., potrivit Bernstein.

Problema pentru astfel de companii este că fundalul economic poate face mai dificilă trecerea costurilor mai mari către consumatori.

“Companiile ar putea fi nevoite să le absoarbă, ceea ce ar restrânge marjele de profit”, a declarat Frédérique Carrier de la RBC Wealth Management.

Autoturisme

Până în prezent, Tesla și Volvo Car sunt singurii producători auto care au anunțat opriri de producție. Dar astfel de întârzieri “ar putea reprezenta un nou risc pentru producția de vehicule ușoare în acest an”, potrivit Morgan Stanley.

Cu toate acestea, majoritatea consideră că industria nu va asista la o repetare a problemelor din epoca Covidi.

“Costul mai mare al combustibilului, zilele suplimentare de închiriere a spațiului și tarifele de transport mai mari vor fi negative pentru profiturile și pierderile companiilor, dar, punând acest lucru în perspectivă, costurile de transport sunt cu aproximativ 57% mai mici decât nivelurile Covid”, a scris John Murphy, analist la BofA.

Criza ar putea chiar să le permită producătorilor auto să mențină prețuri mai mari la vehicule, potrivit Bloomberg Intelligence.

Energie

Impactul asupra prețului țițeiului a fost relativ atenuat în acest an, dar acest lucru s-ar putea schimba dacă un conflict prelungit va provoca deficite de aprovizionare.

Cu toate acestea, piețele petroliere se pregătesc pentru perturbări care vor dura săptămâni întregi. Mai puține petroliere traversează strâmtoarea Bab el-Mandeb, la capătul sudic al Mării Roșii, potrivit datelor Vortexa compilate de Bloomberg. Numărul de nave care transportă țiței sau produse petroliere murdare, cum ar fi păcura, a scăzut cu 25% în acest an până la 19 ianuarie față de anul trecut, arată cifrele.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!