Iancu Guda plânge cu lacrimi de crocodil de mila microîntreprinderilor. După ce ia sistematic partea corporațiilor în ancheta LISTA CĂPUȘELOR

, ,
Autor:    -  
Iancu Guda (1)
Foto: captură TV Digi 24

Timp de citire: 8 minute
  • În serialul-anchetă LISTA CĂPUȘELOR, echipa AFACERI.news devoala numele și rezultatele financiare ale marilor corporații naționale și multinaționale care au derulat afaceri de peste 100 de milioane de euro anul trecut, dar au plătit impozit pe profit ZERO sau INFIM. 
  • După cum știți, lista noastră s-a viralizat și a fost preluată de mijloacele de informare principale: televiziuni, radiouri, presă centrală, presă locală, tipărită sau online, influenceri pe rețele sociale sau chiar politicieni.
  • Însă nu mică ne-a fost surpriza să observăm că, în noianul de voci înflăcărate la unison de scânteia produsă EXCLUSIV de ancheta AFACERI.news, au apărut și vocile corporației. Cea mai violentă: domnul analist rătăcit printre contracte de sponsorizare pentru ale sale emisiuni tv, Iancu Guda. De la cine? De la corporațiile cu musca pe căciula, bineînțeles.

Dar ce să vezi? După ce a bagatelizat demersul nostru atât de lăudat (aproape la unison) de a impozita corporațiile pe cifra de afaceri -lucru cărora nici coaliția nu i s-a mai putut împotrivi și a formulat deja în proiectul de ordonanță de urgență măsura fiscală solicitată de valul media pornit de AFACERI.news -, analistul Iancu Guda plânge acum cu lacrimi de crocodil pe spatele antreprenorilor mici și microîntreprinderilor. Vă vine să credeți? “Avocatul” corporației, sponsorizat în repetate rânduri de bănci austriece sau corporații multinaționale care “au uitat” să plătească impozit pe profit la bugetul național, se vaită acum că impozitarea este prea mare pentru cei… mici.

Guda susține că dacă s-ar aplica modificările fiscale în forma în care sunt vehiculate, microîntreprinderile ar plăti impozit 4,18%, de trei ori peste media națională, iar cele cu profit peste pragul „discriminatoriu și subiectiv” fixat în propuneri ar plăti impozit circa 5% din vânzări. E „enorm si inechitabil”, punctează Guda.

Guda, criticat de cititori pe pagina de Facebook că ia partea celor mari

Dar așa cum nu doar noi am observat, Iancu Guda este luat la rost pe propria pagină de Facebook de cititori bine documentați, precum doamna Mihaela Stancu:

“Nu v-am auzit sa fiti revoltat de aceste cazuri la inceput de an, suntem cu totii revoltati abia acum cand sunt afectate “marile microintreprinderi”. De ce trebuie sa ne batem joc de firmele care ofera consultanta?! De ce nu putem face distinctie intre firme doar din perspectiva cifrei de afaceri, pentru ca ea reflecta talia firmei? Nu putem cu totii sa crestem la 500.000 EUR intr-un an cat altii in 10….”,

sesizează doamna Stancu.

Un alt cititor, Ilie Stoinel, îl persiflează pe Guda:

“Deci un IMM plateste impozite mai mari decat o multinationala pe pierdere. Qed. Bravo pt articol.”
Dar Iancu Guda se simte responsabil să reacționeze în stilul său: ai spus mere? Ia de aici pere! 
“Impozit pe profit, da. Dar TVA, accize, contributii pentru contractele de munca, incomparabil mai puțin”.

Obsedat în demersul său de a combate cu orice preț ironiile la inepțiile sale -pentru că, deh, dacă urlă sponsorul să ieși la cap, atunci ieși!- supusul domn Iancu Guda este orbit (intenționat) de nivelul contribuțiilor salariale pe care le plătesc corporațiile. Noi vorbim de mere, Guda citește pere.

Cu alte cuvinte, ai mulți angajați și îți plătești impozitele pe salarii? Gata, suficient, ajunge, profitul e opțional, în viziunea analistului de prime-time. Nu, nu este suficient! Așa cum un simplu proprietar de afacere mică sau medie plătește impozite pe salarii, dar face eforturi uriașe să-și achite și impozitul pe venit sau, după caz, pe profit, exact așa trebuie să procedeze și corporațiile.

“NU ai multinationale, nu ai 1 milion de locuri de munca, nu ai salarii la care se aplica contributii (platite de firma ca sursa generatoare), nu ai acelasi consum, deci nu ai aceleasi incasari TVA sau accize”,

insistă Guda în demersul său eroic de a spăla corporația.

Fals! Nu ai 1 milion de locuri de muncă în multinaționale rău-platnice, le ai în multinaționale bun-platnice! De ce Guda încearcă obsesiv să valideze ideea că plata impozitelor pe salarii sau a taxelor locale este suficientă pentru aceste corporații care refuză sistematic să raporteze profituri reale la asemenea cifre de afaceri?

În plus, plata contribuțiilor salariale se face de către angajator din banii angajatului! Așa cum corect semnalează Andrei Filip pe Facebook. Suntem nelămuriți: Iancu Guda poate face confuzii atât de mari sau e doar pornit să apere, pierdut în argumente, corporațiile?

“Contributiile sociale pentru angajati nu sunt taxe platite de angajati, pe munca lor? Înțeleg ca din punctul dumneavoastră de vedere, contributia sociala (platita din munca angajatului) și tva-ul (plătit de consumatorul final) sunt tot bani platiti de companie, și nu de cei care ii plătesc de fapt..”,

îi scrie pertinent cititorul Andrei Filip.

Iar faptul că aceste corporații-căpușă angajează 700, 7000 sau 17.000 de oameni este irelevant când vorbim de impozit pe profit sau pe venit. Pentru că despre asta vorbim! Îmbucurător este faptul că măsura guvernamentală propusă la scânteia aprinsă de NOI, AFACERI.news, și rostogolită de analiști economici și jurnaliști onești, nicidecum precum Iancu Guda, va corecta această eroare: corporația va plăti impozit pe profit 16%, dar NU MAI PUȚIN de 1% din cifra de afaceri realizată aici, în România.

Guda propagă frica pentru a fi credibil

“Am realizat ca putem avea mai multe probleme, grave, rau de tot. Nu stiu daca, unde si la ce pret mai gasim medicamente la anul. Problema va fi cauzata de taxa de minimum 1% din cifra de afaceri la companiile cu venituri peste 50 mil euro”.,

scrie Iancu Guda pe Facebook.

Vă dați seama la ce act disperat de lobby recurge pentru a schimba decizia Coaliției? La un “semn deschise-i calea” corporația, care, hopa!, nu mai face legislația, parafrazând un slogan al străzii.

Pacoste mare pe corporațiile-sponsor? Prea târziu. În ani de emisiuni prime-time și pălăvrăgeală țanțoșă, analistul Guda nu a reușit să ajusteze măcar vreun demers legislativ, nimic, darămite să inspire o lege, așa cum am făcut noi în doar două săptămâni de la primul episod al anchetei LISTA CĂPUȘELOR. De ce? Din lipsă de onestitate, din ipocrizie față de cititor sau telespectator.

Pentru că sponsorizările și prezența pe sticlă cu orice preț sunt mai importante pentru unii decât obiectivitatea și patriotismul când e vorba de economia românească și antreprenorii români. Sunt mai importanți cei mari, care au bugete de publicitate TV, decât cei medii și mici, care nu doar că nu au bani de reclame, dar nu rămân cu nimic pentru investiții după plata salariilor, taxelor și utilităților. De ce? Deoarece trebuie să umple găurile bugetare pe care cei mari le ignoră cu succes inclusiv cu sprijinul lobby-iștilor media.

“Multinaționalele au o contribuție decisivă la bugetul public în ultimii 15 ani, dar nu datorită impozitului pe profit, ci accizelor, TVA și contribuțiilor pentru angajați”,

spune pompos Iancu Guda, pentru care toți criticii corporațiilor rău-platnice sunt conspiraționiști.

“Crezi? Nu îți cer, nu mă interesează. Dar dacă nu înțelegi, te invit să-mi dai unfollow și îți doresc succes în procesul de identificare a dușmanilor externi și alibiuri conspiraționiste pentru toate problemele acestei țări”

Credibilitatea d-lui Guda este de mult îndoielnică. Oricum, pentru dânsul totul se reduce la follow-unfollow-rating sau reach. Ca sursă de BANI. Pentru noi, nu este o noutate această atitudine, dar vrem să vă deschidem ochii.

Să continuăm cu declarațiile sale sforăitoare și vom încheia cu cea mai celebră. Răbdare până la final!

 “Dacă toate multinaționalele ar obține profituri excepționale în România, impactul fiscal ar fi marginal“,

spune avocatul corporației, care simte în ceafă respirația contestatarilor:

“Nu sunt avocatul nimănui. Nu susțin că absolut toate multinaționalele declară profitul real, ori că toate sunt ușă de biserică”.

Aaa, nu? Doar cele ce sponsorizează emisiuni TV în prime-time și prezența mediatică a lobby-iștilor corporației… am înțeles!

Apocalipsa după Guda, amatorism de la o poștă

Disperare mare au produs episoadele 2 – ȘMECHERII din COMERȚ, respectiv 3 – PARAZIȚII din FARMA între corporațiile dragi analistului Guda! Așa încât acesta a ieșit ca fript să le apere la pachet propovăduind răul suprem care se va năpusti asupra României în materie de supermarketuri și distribuție farma. Medicamentele, monșer!
“Cine pierde? Toti. In primul rand noi, pentru ca nu o sa mai gasim medicamente. Apoi, companiile din sector (distribuitorii si farmaciile) pentru ca isi restrang afacerea si disponibilizeaza masiv. Automat, statul pierde pentru ca scad rulajele si incaseaza taxe si impozite mai mici. FOARTE MULTE SECTOARE DIN DISTRIBUTIE SI RETAIL SUNT AFECTATE: mancare, lactate, masini, piese auto, calculatoare, combustibil. Deci, nu este o problema de transfer al profitului in alte tari (n.r. NU, nici vorbă! Răilor conspiraționiști de la AFACERI.news!), distributia si retailul au marje mici din cauza specificului activitatii.  Rezultatul: penurie de produse, scade consumul, cresc insolventele si somajul, statul incaseaza mai putin la buget, deficit mai mare, se blocheaza fondurile europene, noi ne imbolnavim si mai grav de suparare dar, stai .. nu avem medicamente 🤨 Asa se intampla cand gandesti o masura fixa, unica, de impozit minim 1% din cifra de afaceri, pur si simplu INCOMPATIBILA pentru activitati de retail si distributie”,
scrie pe Facebook Iancu Guda (fără diacritice), în disperare de cauză pentru a apăra corporațiile. Doar-doar mai poate întoarce decizia de a impozita rău-platnicii din comerț, distribuție și farma. Noroc că cititorii de pe Facebook ai analistului sunt mai inteligenți decât analistul însuși:

“Mulți dintre distribuitori sunt deținuți direct/ indirect de big pharma, iar noi tocmai venim după o pandemie unde toate companiile din sectorul farmaceutic au raportat niste cifre demne de invidiat. Nu cred că-i cazul să-i plângem pe “saracii” executivi sau acționari. Realitatea este că modificările fiscale din ultimii 2 ani au “ocolit” cu bună știință multinaționalele și îi cam omoară pe cei mici. De plecat, câte companii (din orice domeniu) au plecat din Ro în ultimii ani? Se găsește forță de muncă mai ieftină cu aceleași competente pe undeva prin Europa? Daca ar fi așa, ar fi “zburat” deja majoritatea dar se pare că nu…”,

i-a dat replica tăioasă Ovidiu Nimigean.

Alt cititor, și mai direct, îl ironizează pe Guda, mirosindu-i intenția de lobby:

“Articol susținut de big pharma? Eu cred ca nu e cazul sa dramatizezi și să le faci tu socoteala lor, ci mai bine te-ai uita pe Netflix la Painkiller”,

scrie Mihai Burea.

Cât ar fi încasat bugetul de stat pe rezultatele anului trecut de la “căpușe”?

Haideți să vă dăm noi niște cifre corecte, nu fonfleuri bombastico-apocaliptice marca Guda TV: la o cifră de afaceri totală de 119.038.575.114 RON (să nu vă pierdeți în cifre vă traducem noi: puțin peste 119 miliarde de lei), aceste 53 de căpușe ar fi avut de plată, aplicând procentul de 1%, un impozit pe cifra de afaceri de 1,19 miliarde de lei, adică peste 238 de milioane de euro. Ați citit bine: 238 de milioane de euro DOAR de la cele 53 de companii-căpușă “cu pedigree”, adică cele care au raportat PROFIT ZERO din totalul de 484 de companii cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Dacă adăugăm la calculul nostru și impozitul pe cifra de afaceri aferent “căpușelor fără pedigree”, cele care au raportat profituri de ochii lumii, dar mai mici de 1% din cifra de afaceri, chiar și scâzând impozitul plătit de acestea, ajungem la aiuritoarea sumă de 4,3 miliarde de lei. Adică 860 de milioane de euro, o gură de oxigen bugetară pe 2022 care nu a mai venit.

Sfaturile analistului Iancu Guda, de un eșec răsunător

V-am promis declarația celebră a analistului Iancu Guda pe final de articol. Ok, țineți-vă bine, beți o gură de apă, acum citiți mai jos. Atenție, declarația este din 2019, așa că până acum ați simțit cu siguranță celebra “prăbușire” a prețurilor imobiliarelor, nu-i așa?

Prețurile imobiliarelor vor scădea cu 25% în următorii doi ani (n.r. 2019-2020), după ce au crescut cu 40% în perioada 2014-2018″,

a declarat Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România, citat de Știrile Pro TV.

Data viitoare când îl mai vedeți pe Iancu Guda dând sfaturi despre educație financiară la TV, treceți pe YouTube și căutați “Feriți-vă de măgăruș!”. Sunteți mai câștigați financiar.

“Mă aștept ca în 2019, maximum 2020, prețul să scadă cu cel puțin 25%, pentru a reveni la valoarea corectă”,

a completat Guda.

Acesta declarase că riscurile la nivel global erau la momentul 2019 multe și în creștere, “vor urma șocuri externe severe în următorii doi ani, care vor duce la o scădere a prețurilor imobiliarelor”. Și ce să vezi? A venit pandemia, războiul, dar predicțiile analistului Guda nu s-au adeverit. Ați ajuns să plătiți și mai mult pentru un metru pătrat construit, iar de prăbușirea pieței, propovăduită de oracolul TV, s-a ales praful: nici pomeneală!

“Prețurile medii pentru unități rezidențiale au crescut în 2020, atât pentru locuințele vechi, cât și pentru cele nou construite. Locuințele vechi au înregistrat, o creștere mult mai mare, de 7%, în timp ce prețul/mp al locuințelor noi a crescut în medie cu 2%.”,

scriau colegii de la Economedia la mijlocul lui 2021, punând la pământ predicția analistului ce vă “ajută” să puneți prost “Banii în mișcare”.

Pentru corectitudine, vă lăsăm pe Dvs să descoperiți cât de tare s-a înșelat, pentru a câta oară?, analistul de sticlă Iancu Guda. Curat, prăbușire imobiliară, coane Guda! Iar spre binele Dvs. financiar, nu mai credeți în falși profeți, oameni buni!

Grafic Monitor Imobiliare

 


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!