Închide

Ignorând legea Moscovei, producătorii francezi de șampanie vor să reia exporturile spre Rusia

Avatar
drink, champagne, alcohol

Fotografie de matejtomazin0 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Patronatul producătorilor francezi de șampanie își sfătuiește membrii să reia exporturile către Rusia, după ce livrările fuseseră oprite în timpul verii, după ce Moscova adoptase o lege prin care șampania veritabilă, de origine franțuzească, nu mai putea fi comercializată sub acest nume în Rusia, de acest privilegiu beneficiind doar vinurile spumante rusești, scrie Euronews.

Legea rusească îi obliga pe producătorii străini să aplice pe spatele sticlelor de vin spumant o etichetă pe care să se poată citi explicit sintagma ”vin spumant”, doar producătorii ruși având dreptul să expună la vedere titulatura de ”șampanie” (”Шампа́нское”).

În majoritatea țărilor lumii, denumirea de ”șampanie” este protejată prin mai multe tratate și acorduri internaționale, fiind limitată utilizarea termenului tocmai la vinurile produse în regiunea Champagne, prin acordarea statutului de denumire de origine protejată.

Acum, Comitetul Interprofesional al Vinurilor din Champagne (CIVC), organizația care apără interesul producătorilor de vinuri din această regiune, îi sfătuiește pe producătorii de șampanie să reia transporturile spre Rusia, întrucât autoritățile ruse nu au răspuns numeroaselor scrisori trimise de autoritățile centrale de la Paris, prin care cereau explicații despre situația impusă prin noua lege rusească.

Unul dintre motivele invocate de Comitet pentru reluarea transporturilor a fost încercarea de a calma situației și de a se evita aducerea cazului în fața Organizației Mondiale a Comerțului. În plus, spun membrii Comitetului, consumatorii și clienții ruși nu merită să fie penalizați din cauza acestei legi absurde.

Vorbind la o întâlnire cu autoritățile franceze despre potențialele negocieri cu partea rusă, directorul Comitetului, Charles Goemaere a spus:

”Este important pentru noi să putem reporni transporturile către Rusia. Prin urmare, aceasta este prioritatea numărul unu. Numărul doi: trebuie discutată și negociată o soluție bună, prin care să ne putem păstra dreptul de a ne folosi denumirea.”

scroll to top