Închide

Imobiliare cu discount: Străinii, tot mai atrași de piața maghiară, pe fondul prăbușirii forintului

Avatar
flood, danube, esztergom

Fotografie de lmaresz pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Investitorii străini sunt din ce în ce mai interesați de achiziționarea de proprietăți imobiliare pe piața din Ungaria după ce moneda națională, forintul, s-a depreciat rapid în prima jumătate a acestui an, potrivit publicației online Telex, citată de Euractiv.com.

În doar câteva luni, forintul a pierdut 10% din valoare față de euro, situație în care proprietățile imobiliare maghiare sunt semnificativ mai ieftine pentru investitorii străini, dar și pentru maghiarii care lucrează în străinătate, potrivit unei analize recente a portalului imobiliar ingatlan.com.

Ca urmare, în timp ce în 2021 doar 0,5% din prețurile proprietăților imobiliare listate la vânzare în Ungaria erau exprimate în euro, ponderea lor a crescut acum la 1,5%.

Forintul a început să se deprecieze rapid la sfârșitul lunii mai și a depășit pragul psihologic de 400 de forinți pentru un euro pe 13 iunie.

Potrivit raportului portalului imobiliar citat, ”numărul cetățenilor străini interesați să cumpere proprietăți imobiliare maghiare a crescut cu 30% în perioada mai-iunie”.

Totuși, există diferențe semnificative la nivelul teritoriului Ungariei în ceea ce privește moneda în care se listează proprietățile aflate la vânzare.

Astfel, cel mai mare număr de proprietăți oferite spre vânzare în euro sunt cele de-a lungul graniței de vest a țării, cele apropiate de lacul Balaton și cele din zona Budapestei.

La polul opus, în comitatul Somogy, de exemplu, abia 2,1% din totalul listărilor au fost exprimate în euro, în luna iunie.

scroll to top