Închide

În Danemarca, se va construi cea mai mare centrală geotermală din Uniunea Europeană

Avatar
Aarhus Denmark

Aarhus, Danemarca.

Timp de citire: 2 minute

Cea mai mare centrală geotermală din Uniunea Europeană va fi construită la Aarhus, al doilea cel mai mare oraş din Danemarca, potrivit anunțului operatorului centralei – Innargi – divizie a grupului danez AP Møller Holding, transmite publicația de specialitate Think GeoEnergy și Agerpres.

Clădirile contribuie cu 13% la totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, echivalentul a 432.000.000 de tone de gaze cu efect de seră în fiecare an. Prin utilizarea la scară largă a centralelor cu încălzire geotermală, este posibilă încălzirea a milioane de case cu energie verde, chiar și atunci când nu bate vântul sau soarele. Când energia geotermală înlocuiește încălzirea pe bază de hidrocarburi, o gospodărie medie își poate reduce amprenta de carbon cu până la 6 tone pe an, potrivit datelor puse la dispoziție de Innargi.

Compania a semnat un acord pe 30 de ani pentru a construi şi opera viitoarea centrală geotermală la Aarhus. Innargi va folosi puterea geotermală pentru a oferi o ”alternativă sustenabilă la biomasă, cărbune şi gaze naturale”.

”Credem că ţări precum Danemarca, Germania şi Polonia oferă condiţiile subterane adecvate pentru a reduce în mod semnificativ necesarul de importuri de cărbune, gaze şi biomasă”, a apreciat directorul general al Innargi, Samir Abboud.

Se estimează că viitoarea centrală geotermală va acoperi o cincime din necesarul de energie termică în regim centralizat al oraşului Aarhus şi va diminua emisiile de CO2 cu 165.000 de tone pe an.

În funcţie de obţinerea aprobărilor necesare, viitoarea centrală ar urma să fie gata în 2029 şi va avea o durată de viaţă de cel puţin 30 de ani.

Cum va funcționa centrala?

Energia geotermală este energia termică provenită din interiorul pământului.

La doi-trei km în subsolul Danemarcei, există multe locuri în care apa geotermală are temperaturi de 60-80 de grade. Într-o centrală geotermală, apa caldă geotermală este pompată la suprafață, unde căldura este captată și transferată în apa din rețeaua de termoficare, în circuit închis. Apa geotermală este apoi pompată înapoi în subsol. Sursa de energie geotermală este practic inepuizabilă.

Acum, următorul pas pentru Innargi va fi să foreze primele sonde de explorare în Aarhus. Aceste studii vor arăta, cu mai multă precizie, dacă subsolul poate furniza căldura estimată și vor oferi informațiile care vor fi folosite pentru proiectarea finală a viitoarelor instalații.

Un exemplu fericit al tranziției spre energia verde

Danemarca este una dintre țările europene care constituie un exemplu în materie de tranziție la energia verde, grație și condițiilor geografice propice acesteia.

În 2018, aproximativ 41% din necesarul de electricitate al Danemarcei a fost acoperit de energia produsă de turbinele eoliene, cel mai ridicat procent din Europa.

Copenhaga își completează producţia internă de energia eoliană cu importurile de energie hidroelectrică din Norvegia, energie nucleară din Suedia şi energie fotovoltaică din Germania, intenţionând în prezent să investească în stocarea energiei, pentru a-şi întări independenţa şi securitatea aprovizionării, care depind de condiţiile meteo.

Mult timp dependentă de importurile de energie, Danemarca a început să renunţe la termocentralele pe bază de cărbune şi să investească masiv în energia eoliană la sfârşitul anilor 1970, astfel că, la finele anilor 1990, devenise exportator net de energie.

scroll to top