În Franța s-a înregistrat cel mai călduros septembrie din toate timpurile
”Septembrie 2023 este cel mai cald septembrie măsurat vreodată în Franța metropolitană, cu o temperatură medie mult peste normal” raportată la perioada 1991-2020, conform Météo France, transmite RFI.
Luna de toamnă a debutat cu un val de caniculă despre care meteorologii spun că a fost un val de caniculă târzie. Temperaturile ridicate nu s-au terminat. Zilele următoare vor fi tot călduroase, anunţă meteorologii.
Climatologul Christine Berna a declarat într-o întâlnire cu presa, citată de AFP, că temperaturile au crescut cu 3,5 – 3,6°Celsius, pentru o temperatura medie de aproximativ 21,5°Celsius. Météo France scrie în raportul său că cel mai cald septembrie din istoria Franţei va întrece temperaturile foarte ridicate înregistrate în 1941, 1961 din arhivele naționale care datează din 1900;
Dar, mai presus de toate, face parte dintr-o serie neîntreruptă de 20 de luni peste normalele sezoniere, care sunt calculate în mod sistematic în meteorologie în ultimele trei decenii.
Christine Berna mai spune:
”Schimbările climatice favorizează extinderea valurilor de căldură spre ( … ) primăvara și spre luna septembrie sau chiar începutul lunii octombrie” așa cum au prevăzut modelele experților ONU în domeniul climei.
Explicaţiile oamenilor de ştiinţă sunt legate de creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră, în principal din cauza folosirii combustibililor fosili la care se adaugă un fenomen meteorologic generat de aerul cald care se ridică din Sahara. Temperaturile din septembrie 2023 sunt astfel ”puțin mai mari decât mediile din iulie și august în Franța” în perioada 1991-2020, care erau deja marcate de efectele încălzirii globale.
Pentru a avea un termen de comparaţie, temperatura globală a crescut cu aproximativ 1,2° Celsius decât înainte de era industrială iar acum, creşterea temperaturii în Franţa a atins a 1,8° Celsius. Potrivit previziunilor făcute de Tristan Amm, citate de AFP, sfârşitul lunii septembrie este din nou marcat de o caniculă târzie, cu “temperaturi care ar putea indica maxime de 35 de grade, de la câmpiile din sud-vest până la câmpiile de la est de Auvergne”.
“Multe recorduri de căldură pentru luna octombrie sunt amenințate” să fie bătute cu prognoze considerate anomalii sezoniere uriașe, “uneori dincolo de zece grade”, a mai adăugat Tristan Amm, numind acest episod “pur și simplu o secvență excepțională”.
Aruncând o privire peste statistici, vedem că recordul naţional de căldură pentru luna octombrie este deţinut de Ajaccio, Corsica, cu 35° Celsius iar pe continent, de Dax, în sud-vest, cu 34,7°Celsius.
Aceste temperaturi considerate excesive sunt însoţite de secetă accentuată, incendii de vegetaţie, inundaţii şi alunecări de teren care, din păcate, uneori produc victime şi importante pagube materiale sau au consecinţe ireversibile asupra mediului.