Închide

În iunie, importurile de aur elvețian din Rusia au scăzut

Avatar
gold, ingots, golden

Fotografie de Stevebidmead pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Elveţia a importat în iunie 284 kilograme de aur din Rusia, arată datele publicate marţi de autorităţile vamale elveţiene, mai puţin faţă de cantitatea de peste trei tone importată în mai, care a alimentat dezbaterea dacă acceptarea aurului rusesc ajută la finanţarea războiului Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

Elveţia este cel mai mare centru global de rafinare a aurului şi un hub de tranzit pentru metalul galben. Datele privind exporturile furnizează informaţii privind tendinţele de pe piaţă. Rusia este unul dintre cei mai mari producători globali de aur (monede, lingouri sau bare cu o puritate de cel puţin 995/1.000).

La reuniunea G7 din iunie, Marea Britanie, Statele Unite, Japonia şi Canada au interzis importurile de aur din Rusia, iar săptămâna trecută şi Comisia Europeană a propus interzicerea exporturilor de aur rusesc către blocul comunitar.

Un embargo asupra importurilor de aur din Rusia ar putea clarifica situaţia juridică din Elveţia, a apreciat Robin Kolvenbach, directorul rafinăriei elveţiene de aur Argor Heraeus.

“Indiferent de ce este legal, nu există loc pentru aurul rusesc în Elveţia, deoarece este folosit pentru a finanţa războiul”, a declarat Kolvenbach, adăugând că Argor a oprit toate relaţiile de afaceri cu firmele din Rusia, după ce Kremlinul a trimis trupele în Ucraina, în 24 februarie.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei nu au vizat direct livrările comerciale de aur, dar multe bănci şi companii de rafinare au renunţat la aurul din Rusia după începerea invaziei.

La 22 mai, cei mai importanți oameni din politică, afaceri, mediul academic, mass-media și artă au venit la Davos pentru prima reuniune față în față a Forumului Economic Mondial după mai bine de doi ani. De o jumătate de secol, această reuniune oferă celor mai buni dintre cei buni posibilitatea de a discuta, dezbate, analiza cele mai presante probleme ale lumii. În Elveția, țară care a înflorit ca un paradis pentru afaceri, ei se simt ca acasă. Deși este o țară mică, fără ieșire la mare și cu puține resurse naturale, Elveția găzduiește sediile centrale a 13 dintre cele mai mari 100 de companii din Europa în funcție de capitalizarea bursieră și 12 dintre cele mai mari 500 de companii din lume. Care este rețeta secretă elvețiană?

Elveția are cea mai mare densitate de companii Fortune 500 din lume în raport cu PIB-ul său. Multinaționalele contribuie cu aproximativ o treime din producția economică a Elveției, o proporție mult mai mare decât în alte țări de dimensiuni comparabile. Țara atrage companii străine: Google a înființat la Zurich cel mai mare centru de inginerie din afara SUA. Companiile elvețiene de tip blue-chip își depășesc rivalii europeni: indicele bursier elvețian a crescut cu 29% în ultimii cinci ani, în comparație cu 3% pentru Euro Stoxx 50, un indice dominat de giganții francezi și germani.

scroll to top