În luna mai, exporturile Chinei scad, pe fondul unei cereri globale reduse
În luna mai, exporturile Chinei au scăzut mult mai rapid decât se aștepta, în timp ce importurile și-au extins declinul, în condițiile în care perspectivele sumbre ale cererii globale, în special de pe piețele dezvoltate, ridică îndoieli cu privire la fragila redresare economică, scrie Reuters.
Cea de-a doua mare economie a lumii a crescut mai repede decât se aștepta în primul trimestru datorită consumului robust de servicii și a unui portofoliu de comenzi după ani de restricții COVID, dar producția fabricilor a încetinit pe măsură ce creșterea ratelor dobânzilor și a inflației comprimă cererea în Statele Unite și Europa.
Exporturile s-au prăbușit cu 7,5% în luna mai față de perioada similară a anului trecut, au arătat miercuri datele Biroului Vamal al Chinei, mult mai mare decât scăderea prognozată de 0,4% și cel mai mare declin din ianuarie. Importurile s-au contractat cu 4,5%, mai lent decât declinul așteptat de 8,0% și decât scăderea de 7,9% din aprilie.
“Exporturile slabe confirmă faptul că China trebuie să se bazeze pe cererea internă în condițiile în care economia globală încetinește”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.
“Există mai multă presiune pentru ca guvernul să stimuleze consumul intern în restul anului, deoarece cererea globală va slăbi probabil și mai mult în a doua jumătate a anului”.
Subliniind amploarea slăbiciunii, datele arată că schimburile comerciale au fost mai proaste chiar și decât atunci când portul Shanghai, cel mai aglomerat din China, a fost închis din cauza restricțiilor stricte ale COVID, cu un an mai devreme.
Cifrele se adaugă, de asemenea, la o listă tot mai mare de indicatori care sugerează că redresarea economică a Chinei de după COVID își pierde rapid din avânt, ceea ce întărește argumentele în favoarea unor stimulente politice suplimentare.
Economia a primit o dublă lovitură a cererii scăzute în țară și în străinătate, efectele fiind resimțite în întreaga regiune.
Datele furnizate săptămâna trecută de Coreea de Sud au arătat că livrările către China au scăzut cu 20,8% în luna mai, marcând un an întreg de scăderi lunare, iar exporturile coreene de semiconductori au scăzut cu 36,2%, sugerând o cerere slabă de componente pentru producția finală.
Importurile chinezești de semiconductori au scăzut cu 15,3%, în condițiile în care piața pentru exporturile de electronice de consum care includ astfel de componente s-a înmuiat.
Cererea de materii prime a slăbit în general, importurile de cărbune retrăgându-se de la maximul ultimelor 15 luni atins în martie, pe fondul unui apetit scăzut din partea sectoarelor energetic și siderurgic. Importurile de cupru au scăzut cu 4,6% în mai față de anul trecut.
Deși creșterea economică a depășit așteptările în primul trimestru, analiștii își revizuiesc acum în scădere previziunile pentru restul anului, pe măsură ce producția fabricilor încetinește.
Guvernul a stabilit un obiectiv modest de creștere a PIB-ului de aproximativ 5% pentru acest an, după ce a ratat cu mult obiectivul pentru 2022.
“Privind în perspectivă, credem că exporturile vor scădea în continuare înainte de a atinge un nivel minim în cursul acestui an”, a declarat Julian Evans-Pritchard, șeful departamentului de economie pentru China de la Capital Economics. “Deși ratele dobânzilor din afara Chinei sunt aproape de un vârf, impactul întârziat al majorărilor puternice ale ratelor va slăbi activitatea în economiile dezvoltate în cursul acestui an, declanșând recesiuni ușoare în majoritatea cazurilor.”