Închide

Încă o țară interzice TikTok pe dispozitivele Parlamentului, invocând riscuri legate de securitate

Avatar
tiktok, app, smartphone

Fotografie de amrothman pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Noua Zeelandă a anunţat vineri că va interzice TikTok pe dispozitivele cu acces la reţeaua parlamentară, invocând temeri legate de securitatea cibernetică şi devenind una dintre ţările care limitează utilizarea aplicaţiei de partajare a videoclipurilor scurte pe dispozitive guvernamentale, relatează Reuters.

Preocupările au crescut la nivel global cu privire la posibilitatea ca guvernul chinez să acceseze locul şi datele de contact ale utilizatorilor prin ByteDance, compania mamă din China a TikTok.

Aceste preocupări intense au fost subliniate în această săptămână când administraţia Biden a cerut proprietarilor chinezi ai TikTok să-şi vândă acţiunile sau aplicaţia s-ar putea confrunta cu interdicţie în SUA.

În Noua Zeelandă, TikTok va fi interzis pe toate dispozitivele cu acces la reţeaua parlamentului până la sfârşitul lunii martie, potrivit AGERPRES.

Directorul executiv al Serviciului Parlamentar Rafael Gonzalez-Montero a declarat într-un e-mail către Reuters că decizia a fost luată după sfatul experţilor în securitate cibernetică şi discuţii în cadrul guvernului şi cu alte ţări.

“Pe baza acestor informaţii, Serviciul a stabilit că riscurile nu sunt acceptabile în actualul mediu parlamentar din Noua Zeelandă”, a spus el.

Aranjamente speciale se pot face pentru cei care au nevoie de aplicaţie pentru a-şi face treaba, a adăugat el.

ByteDance nu a răspuns imediat unei cereri Reuters pentru comentariu.

Într-o conferinţă de presă, prim-ministrul Chris Hipkins a declarat că Noua Zeelandă operează diferit faţă de alte ţări.

“Departamentele şi agenţiile urmează sfaturile (Biroului de Securitate pentru Comunicaţii Guvernamentale) în ceea ce priveşte politicile IT şi de securitate cibernetică (…), nu avem o abordare care să cuprindă tot sectorul public”, a spus Hipkins.

Atât forţa de apărare a Noii Zeelande, cât şi Ministerul de Afaceri Externe şi Comerţ au declarat vineri că au implementat deja interdicţii vizând TikTok pe dispozitivele de serviciu.

Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Noii Zeelande a declarat într-un e-mail către Reuters că măsura este o “abordare de precauţie pentru a proteja siguranţa şi securitatea” personalului.

Joi, Marea Britanie a interzis aplicaţia pe telefoanele guvernamentale cu efect imediat. Agenţiile guvernamentale din SUA au termen până la sfârşitul lunii martie pentru a şterge aplicaţia de pe dispozitivele oficiale.

TikTok consideră că interdicţiile recente se bazează pe “concepţii greşite fundamentale” şi conduse de o geopolitică mai largă, adăugând că a cheltuit mai mult de 1,5 miliarde de dolari pe eforturi riguroase legate de securitatea datelor şi respinge acuzaţiile de spionaj.

scroll to top