Închide

Încă un gigant tehnologic dă oameni afară: 5% din angajații Dell vor rămâne fără loc de muncă

Avatar
keyboard, laptop, computer

Fotografie de Dx21 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Din cauza scăderii cererii la nivel mondial pentru calculatoare personale (PC), producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc. a decis să scoată din schema sa de personal aproximativ 6.650 de posturi, fiind doar cea mai recentă dintr-o serie de mari companii din sectorul de tehnologie care anunţă că va disponibiliza angajaţi cu miile, scrie publicația Bloomberg.

Compania americană se confruntă cu ”condiţii de piaţă care continuă să se erodeze în contextul unui viitor incert”, după cum notează directorul operaţional al companiei, Jeff Clarke, într-un mesaj intern consultat de Bloomberg.

Cele 6.650 de posturi sunt echivalentul a 5% din forţa de muncă globală a Dell, a precizat un purtător de cuvânt.

După un boom al cererii pentru PC-uri în perioada pandemiei, Dell şi alţi producători de hardware se confruntă în prezent cu o scădere a cererii. Analiştii de la firma de cercetare IDC estimează că livrările de PC-uri au scăzut semnificativ în ultimul trimestru din 2022. Mai mult, dintre marii producători, Dell a suferit cel mai mare declin, de 37% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2021.

Aproximativ 55% din cifra de afaceri a Dell provine din vânzarea de PC-uri, potrivit datelor companiei.

În mesajul intern trimis de Jeff Clarke se precizează că precedentele măsuri de reducere a costurilor, inclusiv îngheţarea angajărilor şi limitarea deplasărilor, nu mai sunt suficiente. Reorganizarea departamentelor, însoţită de diminuarea numărului de posturi, sunt considerate ca o oportunitate pentru a creşte eficienţa, a declarat un purtător de cuvânt de la Dell pentru Bloomberg.

În ultimele luni şi alte nume mari din sectorul tehnologiei au anunţat restructurări de personal.

Producătorul de PC-uri HP Inc. a anunţat în luna noiembrie disponibilizarea a 6.000 de angajaţi.

Cisco Systems Inc. şi International Business Machines Corp. (IBM) vor elimina fiecare câte 4.000 de posturi, în timp ce Microsoft intenţionează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi până la finele lunii martie.

Alphabet, compania-mamă a Google, îşi va reduce personalul cu circa 12.000 de angajaţi, respectiv cu 6,4% din personal, iar Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a lansat şi ea un plan de restructurări vizând 11.000 de posturi în luna noiembrie 2022.

Pe listă apar și Amazon şi Salesforce, care vor concedia aproximativ 18.000, respectiv 8.000 de salariaţi.

Potrivit firmei de consultanţă Challenger, Gray & Christmas Inc, în 2022 companiile din sectorul tehnologiei au anunţat scoaterea din schemele de personal a 97.171 de locuri de muncă, o creştere de 649% comparativ cu anul precedent.

scroll to top