Închide

Încredere vs. Scepticism | Părinții din SUA, păreri împărțite despre vaccinarea anti-Covid-19

Avatar
11 10 2021 Covid 19 Vaccinationchild 960x690

Foto: countynewscenter.com

Timp de citire: 5 minute

Principala autoritate sanitară din SUA a autorizat vaccinul BioNTech-Pfizer COVID pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani la începutul acestei luni. În timp ce unii părinți abia așteptă ca odraslele lor să primească vaccinul, alții ezită, potrivit Deutsche Welle.

Louise*, mama unei eleve de clasa I din Washington DC, era atât de dornică să-și vaccineze fiica împotriva COVID-19, încât nu a avut probleme să se abată putin din calea ei. Vineri, în jurul prânzului, ea a aflat că un centru de recreere din oraș avea aproximativ 300 de locuri deschise pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în ziua următoare. Ea s-a înscris imediat – și chiar la timp, de asemenea.

„Am fost cu adevărat norocoși!” ea a spus. „Avem locul 256”.

Sâmbătă a condus cele 20 de minute până la centrul de recreere. Copilul de șase ani al lui Louise era puțin nervos, a spus mama, dar în regulă de îndată ce s-a terminat toată treaba: „A plâns mai mult înainte decât după”.

A fost o ocazie de sărbătoare. Au existat tricouri cu sloganul „M-am vaccinat” pentru fiecare copil care și-a dorit unul și o rundă de aplauze pentru fiecare dintre aceștia care a ieșit cu un plasture pe braț. Louise este bucuroasă că fiica ei este în sfârșit pe cale să fie mai protejată, mai ales că a început școala în format fizic.

„Este o mare ușurare să obțin acestă victorie”, a spus ea. „Cunosc doi copii de la școala ei care au avutt recent [COVID]. Din fericire, s-au recuperat, dar de ce să riști dacă poți evita asta?”

În SUA, părinții copiilor mici pot acum minimiza riscul ca aceștia să ia coronavirus. Pe 2 noiembrie, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au recomandat vaccinul pediatric BioNTech-Pfizer pentru utilizare la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Recomandarea a fost urmată de autorizația de utilizare de urgență a vaccinului de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din 29 octombrie.

„Știm că milioane de părinți sunt dornici să-și vaccineze copiii și, prin această decizie, acum am recomandat ca aproximativ 28 de milioane de copii să primească un vaccin împotriva COVID-19”, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky, într-o declarație la acea vreme.

BioNTech-Pfizer a testat vaccinul într-un studiu clinic, aproximativ 2.200 de copii primind două doze a câte 10 micrograme fiecare (o treime din doză pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și mai mult), la distanță de 21 de zile. Rezultatele au arătat că vaccinul este eficient în proporție de aproape 91% în prevenirea copiilor de a contracta COVID.

În septembrie, când companiile germane și americane au lansat datele din studiu și au solicitat autorizarea, au declarat că „vaccinul a fost sigur, bine tolerat și a arătat răspunsuri robuste de anticorpi neutralizanți” la grupa de vârstă 5-11 ani.

Președintele american Joe Biden a încurajat părinții să-și vaccineze copiii.

„Copiii reprezintă un sfert din cazurile din această țară. Și, deși sunt rare situațiile, copiii se pot îmbolnăvi foarte tare de COVID-19”, a spus Biden într-o conferință de presă a doua zi după ce CDC a autorizat vaccinul pediatric. „Acest vaccin este sigur și eficient. Așadar, vaccinați-vă copiii pentru a-i proteja, pentru a-i proteja pe alții și pentru a opri răspândirea și pentru a ne ajuta să învingem această pandemie”.

Potrivit datelor preliminare de la CDC, peste 366.000 de copii sub 12 ani din SUA au primit cel puțin o doză de vaccin începând de luni. CDC recomandă vaccinul pentru copiii mici, deoarece spune că, deși cazurile severe de COVID-19 sunt rare la copiii din acea grupă de vârstă, riscurile pentru sănătate pentru copiii care contractează COVID sunt mult mai mari decât potențialele efecte secundare ale vaccinului. Cele mai frecvente simptome, cum ar fi durerea, brațul dureros sau febra, trec de obicei într-o zi sau două după vaccinare.

Un efect secundar rar care a fost raportat după vaccinurile ARNm, cum este cel BioNTech-Pfizer, este miocardita sau inflamația mușchiului inimii. CDC a raportat mai mult de 1.000 de cazuri după doze de ARNm – ceea ce se ridică la aproximativ 13 la un milion. Mulți dintre cei afectați au fost adolescenți de sex masculin și adulți tineri. CDC a declarat că „majoritatea pacienților care au primit îngrijire au răspuns bine la tratament și odihnă și s-au simțit rapid mai bine”. Oamenii au de multe ori mai multe șanse de a suferi o infecție gravă a inimii după COVID decât după o vaccinare împotriva COVID.

În ciuda recomandărilor și reasigurărilor experților medicali, există încă un număr semnificativ de părinți care nu doresc ca copiii lor să fie vaccinați împotriva COVID. Într-un sondaj realizat de fundația non-profit Kaiser Family Foundation, care se concentrează pe probleme naționale de sănătate, 30% dintre părinți au declarat că nu vor primi vaccinul împotriva COVID-19 pentru copiii lor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Sondajul a fost realizat în octombrie, la scurt timp înainte ca vaccinul BioNTech-Pfizer să fie autorizat pentru grupa respectivă de vârstă.

Scepticism pe de o parte, încredere deplină pe de altă parte

Jaime*, o mamă a trei copii din Wisconsin, se numără printre cei care nu-și dorește copiii vaccinați. Nici ea și soțul ei nu au fost vaccinați anti-Covid-19.

„Optăm să nu o facem”, a spus ea. „Avem grijă de sistemul nostru imunitar”.

Ea a explicat că s-a simțit mai confortabil cu șansele de a contracta și de a supraviețui COVID decât cu vaccinul. Despre copiii ei, care au 3, 5 și 12 ani, ea a spus că nu a vrut să „pună ceva necunoscut în trupurile lor”.

Nick*, un tată din Massachusetts, a spus că și-a înscris cei doi fii, în vârstă de 6 și aproape 8 ani, de îndată ce programările au devenit disponibile. La fel ca Louise, nu a avut nicio problemă să se abată 20 de minute din drum pentru a se asigura că băieții își pot primi dozele duminică.

„Am fost foarte motivat”, a spus el râzând înainte de a deveni serios. „Vreau să fie din nou în preajma celor mai în vârstă din familia mea, fără să-mi facă griji.”

Nick a spus că a citit o mulțime de știri despre vaccin pentru ca fiii lui să fie la curent. Când CDC a autorizat vaccinarea, s-a simțit încrezător să-și vaccineze copiii.

„În acest moment, testele sunt făcute, iar copiii de 12 ani și peste au primit vaccinul de ceva vreme și sunt bine”, a spus tatăl. „Fiii mei se vaccinează întotdeauna împotriva gripei și nu au avut niciodată o reacție proastă la asta sau la oricare dintre vaccinurile obișnuite.”

Ambii băieți, a spus Nick, au fost încântați să primească vaccinul.

“Ei înțeleg. Ei înțeleg mult mai mult despre viruși și transmitere și despre menținerea în siguranță a comunității decât am făcut-o eu când aveam șase ani”, a spus el. „Ei înțeleg că acest lucru este necesar pentru ca ei să nu mai poarte măști la școală și să călătorească din nou”.

*Toți părinții din această poveste au preferat să fie citați numai după prenumele lor și să nu fie menționate numele copiilor lor.

scroll to top