Închide

Industria de armament explodează pe măsură ce Europa de Est înarmează Ucraina

Avatar
soldier, submachine gun, war

Fotografie de WikiImages pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Industria de armament din Europa de Est produce tunuri, proiectile de artilerie și alte materiale militare într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, potrivit Reuters.

Aliații au aprovizionat Kievul cu arme și echipamente militare de când Rusia și-a invadat vecinul la 24 februarie, epuizându-și propriile stocuri pe parcurs.

Statele Unite și Marea Britanie au angajat cel mai mult ajutor militar direct pentru Ucraina între 24 ianuarie și 3 octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economie Mondială, Polonia fiind pe locul trei, iar Republica Cehă pe locul nouă.

În continuare temătoare față de Rusia, stăpânul lor din epoca sovietică, unele țări din fostul Pact de la Varșovia consideră că ajutorul acordat Ucrainei este o chestiune de securitate regională.

Dar aproape o duzină de oficiali guvernamentali și de companii și analiști, care au vorbit cu Reuters, au declarat că conflictul prezintă, de asemenea, noi oportunități pentru industria de armament din regiune.

“Ținând cont de realitățile războiului în curs de desfășurare din Ucraina și de atitudinea vizibilă a multor țări care vizează creșterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o șansă reală de a intra pe noi piețe și de a crește veniturile din exporturi în anii următori”, a declarat Sebastian Chwalek, directorul general al PGZ din Polonia.

Compania de stat PGZ controlează peste 50 de companii producătoare de arme și muniții – de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot – și deține participații în alte zeci de companii.

Acum intenționează să investească până la 8 miliarde de zloți (1,8 miliarde de dolari) în următorul deceniu, mai mult decât dublu față de obiectivul de dinainte de război, a declarat Chwalek pentru Reuters. Aceasta include noi instalații situate mai departe de granița cu aliatul Rusiei, Belarus, din motive de securitate, a spus el.

Și alți producători își măresc capacitatea de producție și se grăbesc să angajeze muncitori, au declarat companii și oficiali guvernamentali din Polonia, Slovacia și Republica Cehă.

Imediat după atacul Rusiei, unele forțe militare și producători din Europa de Est au început să își golească depozitele de arme și muniții din epoca sovietică, cu care ucrainenii erau familiarizați, în timp ce Kievul aștepta echipamente la standarde NATO din partea Occidentului.

Pe măsură ce aceste stocuri s-au diminuat, producătorii de arme au accelerat producția atât de echipamente mai vechi, cât și de echipamente moderne, pentru a menține aprovizionarea. Fluxul de arme a ajutat Ucraina să respingă forțele rusești și să recupereze porțiuni de teritoriu.

Chwalek a declarat că PGZ va produce acum 1.000 de sisteme portabile de apărare antiaeriană Piorun manpad în 2023 – nu toate pentru Ucraina – față de 600 în 2022 și 300-350 în anii anteriori.

Compania, despre care a spus că a livrat, de asemenea, sisteme de artilerie și mortiere, obuziere, veste antiglonț, arme de calibru mic și muniție pentru Ucraina, este probabil să depășească o țintă de venituri de 6,74 miliarde de zloți pentru 2022, stabilită înainte de război.

Companiile și oficialii care au vorbit cu Reuters au refuzat să ofere detalii specifice despre livrările militare către Ucraina, iar unii nu au dorit să fie identificați, invocând sensibilități de securitate și comerciale.

Ucraina a primit arme și echipamente în valoare de aproape 50 de miliarde de coroane (2,1 miliarde de dolari) de la companii cehe, din care aproximativ 95% au fost livrări comerciale, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al apărării ceh Tomas Kopecny. Exporturile cehe de arme din acest an vor fi cele mai mari din 1989 încoace, a spus el, multe companii din acest sector adăugând locuri de muncă și capacități.

scroll to top