Închide

Industria energiei regenerabile offshore cere sprijin financiar pentru îndeplinirea obiectivelor

Avatar
pinwheel, offshore, power generation

Fotografie de PTNorbert pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Industria europeană a energiei regenerabile offshore nu este suficient de mare pentru a îndeplini obiectivele guvernelor de a extinde rapid energia verde și are nevoie de un salt în ceea ce privește sprijinul politic și finanțarea pentru a intra pe drumul cel bun, au declarat luni companiile europene din acest sector, citate de Reuters.

Apelul comun al companiilor vine în contextul în care liderii din nouă țări, printre care Germania, Franța și Marea Britanie, se vor reuni luni la Ostende, în Belgia, pentru a se angaja să cvadrupleze capacitatea eoliană offshore din Marea Nordului până în 2030.

“Industria noastră nu este suficient de mare în prezent pentru a respecta angajamentele celor nouă guverne și pentru a satisface cererea tot mai mare de energie electrică din surse regenerabile și de hidrogen din surse regenerabile”, au afirmat peste 100 de companii și grupuri industriale într-o declarație comună, adăugând că vor “face tot ce pot” pentru a se asigura că noile parcuri eoliene sunt fabricate în Europa.

În prezent, industriile europene pot produce șapte gigawați de energie eoliană offshore pe an, au declarat semnatarii, printre care se numără firmele energetice Orsted, Shell și Equinor, producătorul de turbine eoliene Siemens Gamesa, compania britanică National Grid, producătorul de echipamente pentru hidrogen regenerabil Nel și grupul industrial Wind Europe.

Atingerea obiectivelor țărilor va necesita adăugarea a peste 20GW pe an în câțiva ani, au declarat aceștia.

Deciziile finale de investiție în parcurile eoliene offshore europene au scăzut în 2022, deoarece dezvoltatorii s-au confruntat cu o inflație record, cu o creștere a ratelor dobânzilor, cu creșterea taxelor de închiriere a fundului mării și cu piețe energetice volatile.

Investițiile și-au revenit până acum în acest an, dar companiile au declarat că va fi nevoie de sprijin suplimentar, altfel sectorul european al energiei regenerabile ar putea întâmpina dificultăți în realizarea construcției necesare pentru a atinge obiectivele – ceea ce ridică riscul unei dependențe sporite de piesele importate.

Firmele au solicitat o finanțare sporită din partea guvernului și a UE pentru a extinde producția europeană de componente pentru energia regenerabilă și prețuri indexate cu inflația în cadrul licitațiilor guvernamentale pentru a sprijini parcurile eoliene.

Companiile au avertizat UE să nu prelungească plafonarea veniturilor producătorilor de energie, care urmează să expire în iunie. Sistemul a fost introdus anul trecut pentru a recupera banii proveniți din creșterea prețurilor la energie și a-i returna consumatorilor, dar a fost respins de industrie, care a afirmat că descurajează investitorii.

scroll to top