Închide

Inflația din zona euro scade mai mult în iunie decât se așteptau analiștii, dar rata de bază crește

Avatar
grocery, shopping, supermarket

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Inflația din zona euro a fost de 5,5% în iunie, potrivit datelor preliminare, mai mică decât așteptările analiștilor, însă inflația de bază, care exclude energia și alimentele, rămâne încă foarte ridicată și a crescut la 5,4%, potrivit CNBC.

Cifrele vor fi urmărite îndeaproape de Banca Centrală Europeană, care a majorat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani la 15 iunie. Rata de referință a crescut cu 25 de puncte de bază, ajungând la 3,5%, ieșind din ritm cu Rezerva Federală a Statelor Unite, care a pus pauză la majorări la ultima sa ședință.

Banca Centrală Europeană și-a revizuit, de asemenea, așteptările privind inflația globală și de bază pentru următorii doi ani în timpul ședinței sale privind rata dobânzii. Aceasta anticipează acum că inflația va atinge o medie de 5,4% în acest an, 3% în 2024 și 2,2% în 2025.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marți, înaintea celor mai recente cifre, că inflația este încă prea mare și că este prea devreme pentru a declara victoria asupra creșterii prețurilor de consum.

Vorbind la evenimentul bancar central Sintra din Portugalia, ea a spus “Inflația în zona euro este prea ridicată și va rămâne așa prea mult timp. Dar natura provocării inflației în zona euro se schimbă.”

scroll to top