ING Bank anunță scăderea drastică a profitului: -26% față de aceeași perioadă a anului trecut


Autor:    -  
Ing Pay
Foto: noobz.ro

Timp de citire: 3 minute

ING Bank România anunță într-un comunicat de presă că cererea pentru creditele ipotecare a crescut în cel de-al treilea trimestru, depășind cu 19% numărul solicitărilor primite în aceeași perioadă din 2019. 42% dintre acestea s-au îndreptat către creditele ipotecare cu dobândă fixă. De asemenea, depozitele au crescut cu 25% în comparație cu anul trecut, în timp ce portofoliul clienților cu venituri recurente încasate într-un cont ING a depășit pragul de un milion. Banca a înregistrat, de asemenea, și o creștere a traficului mobil în aplicația Home’Bank cu peste 50% comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, profitul net al băncii s-a prăbușit cu circa 26% față de septembrie 2019.

Una dintre cele mai importante măsuri pentru susținerea mediului de afaceri românesc a fost înrolarea băncii în cadrul programului IMM Invest, anunță banca. Ca urmare a volumului ridicat de credite aprobate, ING a solicitat și obținut în luna august triplarea plafonului alocat inițial. De la începutul programului și până în prezent, banca a primit peste 7.000 de aplicații în cadrul programului IMM Invest. La final de trimestru III, peste 1.000 de solicitări cumulând credite în valoare de 700 de milioane de lei au fost aprobate și puse la dispoziția clienților, în vreme ce peste 3.000 de cereri se aflau în diferite etape ale procesului de aprobare.

O altă măsură importantă pentru sprijinirea clienților ING a fost implementarea schemei de amânare a plății ratelor la credite. Până la mijlocul lunii iunie, clienții au avut posibilitatea de a solicita amânarea plății ratelor, iar 32.000 dintre clienți au optat pentru această facilitate. Între timp, peste 50% dintre aceștia au reînceput deja plata ratelor la credite. Programele de educație financiară au fost intensificate în această perioadă, pentru facilitarea procesului de revenire la normal și pentru identificarea posibilelor dificultăți în achitarea ratelor.

În contextul în care nevoia de spațiu locativ este în creștere, ING și-a adaptat oferta și a venit cu una dintre cele mai competitive oferte de pe piață pentru creditele ipotecare, prin creditul 7FIX. În primul rând, produsul 7FIX oferă predictibilitate prin cei șapte ani de dobândă fixă, pentru un avans minim de 15%. În timp ce oferta pentru avansul minim de 15% este avantajoasă, ING încurajează creditarea responsabilă prin oferirea unui reduceri de 0,5% la rata dobânzii clienților care aduc un avans de peste 25% din valoarea proprietății. Din totalul solicitărilor pentru credite imobiliare, 42% s-au îndreptat către creditul imobiliar 7FIX, iar 54% dintre clienții care au optat pentru acest produs au ales să plătească un avans de cel puțin 25%. Mai mult, ING s-a alăturat programului Noua Casă la începutul lunii septembrie, în cadrul căruia au fost depuse, până în prezent, peste 1.200 de aplicații la ING.

Rezultate financiare

  • Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, profitul net al băncii a scăzut cu 26%, ajungând la suma de 443 milioane lei;
  • Veniturile totale au crescut cu 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1,57 miliarde de lei, în timp ce costurile operaționale au crescut cu 8,6%;
  • În contextul pandemiei COVID-19, anticipând efectele crizei generate de aceasta, costurile cu provizioanele s-au dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 326 milioane lei;
  • Portofoliul de credite a ajuns la valoarea totală de 27,8 miliarde lei, indicând o creștere de 4% față de anul trecut;
  • Portofoliul de depozite a crescut cu 25% în comparație cu anul trecut, ajungând la 42,9 miliarde lei, ceea ce a susținut creșterea activelor totale la suma de 51,4 miliarde de lei.

Utilizare în creștere a serviciilor și produselor digitale

Astăzi, banca are peste un milion de clienți cu venituri recurente, ceea ce înseamnă că unul din șase români își primeşte salariul sau alte tipuri de încasări lunare într-un cont ING.

Comportamentul clienților este puternic digital, în special în ceea ce privește preferința pentru mobile banking. Aproximativ 1,14 milioane de clienți au folosit Home’Bank în 2020, ceea ce reprezintă o rată de adopție de aproximativ 80% a serviciului de internet și mobile banking.

În ceea ce privește utilizarea platformei și a aplicației, 93% dintre autentificările în Home’Bank provin de pe dispozitive mobile. 77% dintre utilizatori folosesc exclusiv aplicația mobilă, care a înregistrat o majorare a traficului cu 50%. Mai mult, 22% dintre produsele ING sunt accesate direct din platforma Home’Bank, cu o pondere de 17,5% provenind de pe mobil.

ING Business

Platforma de internet banking dedicată companiilor de talie mijlocie și IMM a fost utilizată mai intens, reflectând comportamentul digital accentuat și în rândul acestor clienți. Astfel, ING a înregistrat creșteri de 32% în numărul clienților care utilizează această aplicație, 68% în numărul tranzacțiilor, iar 33% dintre autentificările în aplicația ING Business provin de pe telefonul mobil.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!