Închide

Investiții de 180 de mil. lei într-un aeroport fără trafic. Inaugurarea – acum, primii pasageri – abia la toamnă

Avatar
Aeroport Tulcea

Sursa foto: Aeroportul ”Delta Dunării” din Tulcea / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Aeroportul Internaţional ”Delta Dunării” din Tulcea a fost inclus într-un program amplu de dezvoltare, ultimul contract de modernizare fiind semnat pe data de 1 septembrie 2022. În valoare de 180 de milioane de lei, proiectul, care s-a desfășurat pe durata a 8 ani, a vizat realizarea unui terminal de pasageri modern şi acces la facilităţi pentru aeronave conform standardelor impuse de Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA). Atâta doar că, deși panglica se va tăia săptămâna viitoare, primii pasageri nu pot ateriza sau decola decât cel mai devreme la toamnă.

Inaugurarea aeroportului de la Tulcea, după modernizare, va avea loc pe 24 aprilie, dar primii pasageri ar putea ateriza acolo abia la toamnă, a declarat Stoian Vâlcu, directorul Aeroportului Internaţional ”Delta Dunării”, la Radio Constanța.

Fără curse regulate și cu pasageri puțini, infrastructura aeriană a fost utilizată în special de avioane de mici dimensiuni, iar în ultimii doi ani aeroportul a înregistrat un trafic de doar 300 de pasageri, fiind pe ultimul loc în clasamentul aeroporturilor din România în această privință.

Vâlcu a spus că întâi pandemia, apoi războiul din Ucraina, sunt cele două motive principale pentru numărul scăzut de curse și pasageri de pe aeroportul pe care îl conduce.

”Deja avem discuții cu companiile aeriene să vedem cum vom desfășura activitatea pe viitor. Singurul lucru cert pe care îl avem acum – mă refer la curse aeriene regulate cu aeronave mari – sunt cursele charter pentru resortul «Lebăda» din Delta Dunării. Am început o colaborare cu ei în așa fel încât, din septembrie, să-și aducă săptămânal turiști la acest resort”, a spus Vâlcu pentru sursa citată.

În ce privește discuțiile cu companiile aeriene, acestea sunt complicate din cauza apropierii aeroportului de granița cu Ucraina. Stoian Vâlcu explică:

”Avem discuții cu companiile, însă să avem în această perioadă zboruri e un impediment destul de mare pentru Aeroportul Tulcea, mă refer la războiul din Ucraina. Procedura de decolare de pe aeroport ajunge până la aproape 2 kilometri de graniță, de aceea mulți operatori evită să ajungă la noi, deoarece asigurătorii lor le cresc taxele din cauza pericolului. Noi suntem obișnuiți, spunem că nu e un pericol real, dar pentru ei este un pericol real accidentarea cu drone. Adică ceea ce se întâmplă în Ucraina, mai ales în porturile care sunt foarte aproape de noi. Să sperăm că se va termina acest război și ne vom putea și noi să ne desfășurăm activitatea în liniște”, spune directorul Stoian Vâlcu.

scroll to top