Închide

Ionescu, ASF: Piaţa locală de asigurări are un viitor promițător. Care sunt provocările întâlnite?

Avatar
live, family, insurance

Fotografie de kalhh pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Piața asigurărilor din România pare că are un viitor promiţător datorită mai multor schimbări în cadrul de reglementare, progreselor tehnologice şi creşterii a gradului de conştientizare, potrivit declarațiilor făcute de Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Generale Asigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi preşedinte al Institutului de Studii Financiare (ISF).

“Industria asigurărilor din Romania se va alinia probabil noilor tendinţe, cum ar fi inovarea de noi produse, distribuţia multiplă o mai bună gestionare a daunelor. Având în vedere evoluţiile, dimensiunea ţării şi populaţia, estimez că piaţa locală de asigurări este pe cale să devină a doua cea mai mare piaţă din CEE până în 2030”, subliniază Valentin Ionescu, într-o analiză publicată pe site-ul www.studiifinanciare.ro, citată de Agerpres.

Piaţa asigurărilor joacă un rol vital în sectorul financiar. Companiile de asigurări, prin fondurile lor acumulate din prime, investesc în moduri care contribuie la creşterea economiei.

“Sistemul de asigurare organizat oferă numeroase avantaje directe şi indirecte individului, familiei, afacerilor, comunităţii şi ţării în ansamblu, precum şi industriei şi comerţului. Ca urmare, extinderea sectorului asigurărilor din România va contribui pe viitor semnificativ la creşterea PIB-ului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, există o nevoie presantă de a pătrunde în zonele insuficient asigurate. Cu toate acestea, este foarte evident că, în ciuda progreselor tehnologice, interfaţa umană va continua să joace un rol important în creşterea gradului de penetrare a asigurărilor”, transmite preşedintele ISF.

Potrivit sursei citate, asigurătorii trebuie să îşi menţină concentrarea pe selecţia disciplinată a riscurilor prin practici solide de subscriere susţinute de informaţii detaliate despre risc, iar asigurătorii imobiliari trebuie să acorde o atenţie deosebită evaluărilor şi impactului potenţial al expunerilor la catastrofe naturale.

“Riscurile cibernetice vor continua să necesite controale şi măsuri de securitate stricte. În timp ce întâlnirile în persoană au rămas esenţiale în construirea relaţiilor, discuţiile virtuale au apărut ca o abordare valoroasă şi eficientă pentru părţile implicate”, a transmis el.

Potrivit lui Valentin Ionescu, provocările cheie cu care se va confrunta piaţa asigurărilor, pe scurt, vor fi: stabilizarea relaţiei dintre stakeholderii implicaţi (societăţi de asigurări- unităţi reparatoare- societăţi de constatare a daunelor) AI, blockchain, digitalizare, personalizare (produse tailor made), precum şi angajarea şi păstrarea talentelor calificate din punct de vedere tehnic. Pentru asigurători ofertele personalizate, bazate pe datele colectate de la dispozitive portabile şi telematice vor fi cheia în tarifare şi în creşterea gradului de cuprindere.

Nu în ultimul rând,potrivit președintelui ISF, companiile de asigurări locale se luptă să modernizeze sistemele complicate moştenite şi să dezvolte noi moduri de lucru (cu un accent puternic pe client) fără să sacrifice radical vechile abordări care le-au adus acolo unde sunt astăzi.

“Poate tocmai aici se blochează sau încetineşte dezvoltarea pieţei, personal cred că este nevoie de o nouă abordare adaptată realităţii prezente”, a mai spus preşedintele ISF.el.

Acesta a explicat în analiza publicată pe www.studiifinanciare.ro că în perioada de după pandemie, piaţa globală de asigurări a experimentat o serie de schimbări dinamice care au modelat preţurile, capacitatea, practicile de subscriere, limitele şi acoperirile, conform datelor disponibile din diferite surse, în principal rapoartele publicate de OECD şi EIOPA.

“Şi piaţa asigurărilor din România a trecut prin schimbări substanţiale, mai ales că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat o politică bazată pe intervenţii ferme, atunci când legea a fost încălcată. Nu cred că e o exagerare dacă spunem că astăzi cadrul de reglementare şi supraveghere oferă tuturor jucătorilor şanse egale şi oportunităţi cum nu au mai existat în cei peste 30 de ani care au trecut de la Revoluţie. Piaţa de asigurări din România a suferit numeroase schimbări şi este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere din regiune, din punct de vedere al primelor brute subscrise în ultimii doi ani, în principal pe clasa A10- Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre. Pandemia a accelerat digitalizarea industriei şi a stimulat dezvoltarea de noi produse”, a explicat el.

În opinia sa, momentele dificile, dar punctuale, care au marcat piaţa în ultimii câţiva ani (ieşirea City Insurance în finalul anului 2021 şi cea a Euroins în primăvara acestui an) , nu au afectat stabilitatea pieţei, iar acest fapt se datorează şi măsurilor luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult au apărut societăţi noi în piaţa asigurărilor venite prin sucursale (Axeria şi Hellas Direct) , o autorizare nouă (NN Asigurări Generale) şi încă o societate în curs de autorizare. În acelaşi timp, alte societăţi testează piaţa locală de asigurări pentru o eventuală intrare.

scroll to top