Închide

Italia investește 30 de miliarde de euro din Planul de Redresare în educație și cercetare

Avatar
venice, canale grande, gondolier

Fotografie de blende12 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Italia va investi peste 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență în educație și cercetare, a anunțat miercuri prim-ministrul Mario Draghi în timpul unei vizite la Institutul Național de Fizică Nucleară (Infn) de la Gran Sasso, potrivit Euractiv.

„Vrem să vă sprijinim și să vă facilităm munca, fără interferențe, cel puțin în cazul meu”, a spus Draghi cercetătorilor. „Sunt dispus să creez condițiile economice și culturale pentru ca dumneavoastră să proiectați și să creșteți. Facilitarea colaborărilor internaționale, dintre care aceste laboratoare sunt un exemplu virtuos. Și promovați o cultură a meritului”, a adăugat el.

Cu planul național de redresare, Italia va fi susținută de 68,9 miliarde EUR sub formă de granturi și 122,6 miliarde EUR sub formă de împrumuturi. Deocamdată, Italia a convenit cu Comisia că planul constă în 132 de investiții și 58 de reforme, dintre care 37,5% vor sprijini obiectivele climatice, iar 25,1% vor fi alocate pentru tranziția digitală.

„Acești muncitori sunt efectul concret, o investiție durabilă și fructuoasă, așa cum se întâmplă întotdeauna când investiți în știință. Experimentele au fost selectate și alese printr-un proces public în cadrul comitetelor științifice. O evaluare comparativă fundamentală cu capacitatea de a alege proiecte este excelența Infn”, a declarat Giorgio Parisi, câștigătorul italian al Premiului Nobel pentru Fizică 2021.

În ultimele două decenii, Italia nu a făcut investiții semnificative în educație, universitate și cercetare. Datele Eurostat publicate în decembrie 2021 au arătat că Italia investește cel mai puțin în educație, care include școala obligatorie, universități, servicii auxiliare educației și alte tipuri de formare.

De exemplu, Italia și-a alocat 8% din cheltuielile publice în acest domeniu în 2019, plasând-o pe ultimul loc după Grecia cu 8,3% și mult sub media UE de 10%.

scroll to top