Raiffeisen, între ciocan și nicovală: Iubirea față de Putin le-ar putea aduce austriecilor sancțiuni din partea SUA

, ,
Autor:    -  
Raiffeisen Ru
Sursa foto: @Raiffeisen_Ru / Twitter.

Timp de citire: 4 minute

Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC), autoritatea care instituie sancțiuni internaționale din partea Statelor Unite, a lansat o anchetă complexă în ceea ce privește activitățile austriecilor de la Raiffeisen Bank International (RBI) în Rusia, sporind presiunea asupra uneia dintre cele mai mari bănci austriece, care joacă un rol critic în economia rusă, anunță agenția Reuters.

Banca a confirmat, pentru Reuters, că a primit în ianuarie o solicitare din partea Biroului de Control al Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, în vederea ”clarificării activităților de plăți și a proceselor aferente menținute de RBI în Rusia, în lumina evoluțiilor recente legate de Rusia și Ucraina.”

OFAC a cerut austriecilor detalii despre expunerea sa în Rusia, în teritoriile parțial ocupate din estul Ucrainei, în restul Ucrainei și în Siria, inclusiv despre tranzacțiile și activitatea anumitor clienți, a declarat o sursă pentru Reuters.

Agenția americană a cerut un răspuns scris până în februarie, a mai transmis sursa citată, adăugând că avocații celor de la Raiffeisen au negociat o prelungire a termenului, angajându-se să răspundă la întrebări în trei tranșe de informații care urmează să fie trimise la începutul lunilor aprilie, mai și iunie.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Trezorerie al SUA a refuzat să comenteze.

Raiffeisen a mai declarat, într-o declarație pentru Reuters, că se angajează să coopereze pe deplin cu OFAC și că a înțeles că cererea nu a fost declanșată de o anumită tranzacție sau afacere. Austriecii au mai confirmat că, la nivelul băncii, există proceduri în vigoare pentru a asigura respectarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Un purtător de cuvânt al băncii a spus că este ”încrezător că informațiile furnizate OFAC vor fi satisfăcătoare”, adăugând că întrebările puse sunt ”de natură generală”.

Raiffeisen nu a intrat pe vreo listă a sancțiunilor în trecut, însă cererea din partea OFAC din ianuarie îngrijorează autoritățile financiare europene responsabile cu supravegherea băncii, din cauza posibilității ca viitoarele evoluții ale cazului să poată duce, în cele din urmă, la sancțiuni împotriva băncii, au declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, două surse care au informații directe despre acest caz.

Raiffeisen este profund angrenată în sistemul financiar rus și este una dintre cele doar două bănci străine de pe lista de 13 ”instituții de credit cu importanță sistemică” a băncii centrale ruse, subliniind importanța acesteia pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiunile occidentale.

Fiind a doua cea mai mare bancă din Austria, Raiffeisen susține, de asemenea, o mare parte din economia țării central-europene, având operațiuni extinse și în Europa de Est, inclusiv o expunere majoră în România.

Un oficial austriac a confirmat că autoritățile austriece monitorizează îndeaproape situația legată de Raiffeisen și de afacerile băncii în Rusia, din cauza importanței băncii pentru sistemul financiar-bancar austriac.

Raiffeisen, profituri uriașe din Rusia. CEO-ul băncii: ”Nu suntem o cârnățărie!”

La aproape un an de când Moscova a invadat Ucraina, Raiffeisen se numără printre puținele bănci europene care au decis să rămână în Rusia, fără vreun gând să părăsească piața rusă, în ciuda criticilor cu care s-a confruntat, inclusiv din partea investitorilor. Banca și-a apărat anterior poziția, spunând că expunerea sa în Rusia este limitată.

Raiffeisen a realizat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro anul trecut, aproape de trei ori mai mare decât în 2021 (1,4 miliarde de euro), rezultatul pozitiv fiind realizat, în mare parte, grație unui profit de 2 miliarde de euro din afacerile sale din Rusia. Deponenții ruși ai băncii au în conturi peste 20 de miliarde de euro.

În urmă cu un an, la puțin timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, Johann Strobl, CEO-ul Raiffeisen, a declarat în fața acţionarilor că examinează opţiuni alternative privitoare la afacerile băncii în Rusia, dar o decizie concludentă în acest sens va lua mai mult timp, deoarece banca nu este ”o cârnățărie” care să poată fi închisă peste noapte.

Raiffeisen și UniCredit, iubire eternă pentru Putin

Filiala rusească a Raiffeisen Bank International și cea a băncii italiene UniCredit sunt singurele instituții financiar-bancare de mare anvergură rămase pe piața rusă după invadarea Ucrainei.

Acestea se supun reglementările impuse de banca centrală a Rusiei și de guvernul de la Moscova.

Ca atare, profiturile realizate de filialele din Rusia ale celor două bănci trebuie să rămână în țară, iar distribuirile de dividende către companiile-mamă sunt și ele strict interzise. De asemenea, orice fluxuri de capital sunt reglementate cu mare strictețe de autoritatea bancară rusă.

Ce poate păți Raiffeisen dacă intră în gura americanilor?

Trezoreria Statelor Unite poate impune sancțiuni împotriva unor persoane și entități de pe glob, iar cel mai agresiv instrument de sancționare îl reprezintă înghețarea activelor din SUA și, în ceea ce privește băncile, excluderea acestora de la operațiunile cu dolari americani, operațiuni esențiale pentru comerțul și finanțele internaționale.

Cel mai dur instrument de sancționare din arsenalul OFAC este cunoscut sub numele de ”lista SDN” – Lista de resortisanți special desemnați și de persoane blocate (Specially Designated Nationals And Blocked Persons List).

Entitățile prezente pe această listă își văd înghețate activele deținute în Statele Unite, iar companiilor și cetățenilor americani li se interzice să facă afaceri de orice fel cu cei enumerați pe listă. În plus, toate plățile în dolari americani le sunt, de asemenea, interzise.

Prin acest tip de sancțiuni, SUA dobândesc o influență care reverberează cu mult dincolo de piața americană.

Totodată, OFAC poate recurge și la măsuri mai puțin dure, cum ar fi aplicarea unor amenzi sau trimiterea de scrisori de avertizare cu privire la încălcările sancțiunilor.

Doi foști oficiali americani, care au cerut să nu fie nominalizați, au declarat că Washington-ul a fost, în general, reticent în a luat astfel de măsuri draconice.

Viktor Winkler, un avocat german în domeniul sancțiunilor internaționale, a refuzat să facă observații specifice despre cazul Raiffeisen, dar a spus că procedura OFAC de a solicita informații băncilor este una obișnuită și că aceasta nu conduce automat la aplicarea de penalități.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!