Klarna aruncă nucleara în piața muncii: chatbot-ul AI face munca a 700 de oameni și e mai eficient

,
Autor:    -  
ai generated, robot, cyborg
Fotografie de Chris_and_Ralph pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

”Viitorul nu mai este în viitor, ci se întâmplă chiar acum!” Așa și-a început discursul CEO-ul fintech-ului suedez Klarna, Sebastian Siemiatkowski, la conferința la care a prezentat rezultatele financiare ale companiei pentru 2023. El a adăugat că decidenții politici și din mediul de business ar trebui să înțeleagă acest lucru cât mai repede, dând și câteva argumente concrete în favoarea spuselor lui.

După o lună de teste cu un asistent bazat pe tehnologia de inteligenţă artificială livrată de compania OpenAI – creatorul ChatGPT, șeful Klarna spune că soluţia AI realizează cu maxim succes munca a 700 de oameni, angajați cu normă întreagă. Mai mult, rezolvă sarcinile de muncă mai repede decât oamenii, iar evaluarea din partea clienților este cel puțin identică, dacă nu chiar mai bună, scrie Euronews.

Siemiatkowski spune că două treimi din conversațiile serviciului de relații cu clienții ale Klarna de pe parcursul lunii de testare a fost realizat de chatbot. Acesta a gestionat 2,3 milioane de conversații cu clienții, în 35 de limbi.

Disponibil în aplicația Klarna, chatbot-ul își propune să economisească nu doar resursele companiei, ci și timpul consumatorilor, în ceea ce privește gestionarea rambursărilor și retururilor.

Klarna susține că chatbot-ul rezolvă reclamațiile și solicitările clienților în manieră mai precisă decât omologii săi umani, observându-se o scădere cu 25% a solicitărilor repetate. Totuși, pentru clienții care vor să interacționeze cu agenți umani, există posibilitatea de a alege această variantă.

Siemiatkowski nu și-a ascuns niciodată admirația și entuziasmul privitor la inteligența artificială, vorbind inclusiv despre planurile companiei de a-și construi toate procesele operaționale pe baza tehnologiei AI.

În decembrie, Klarna a anunțat înghețarea angajărilor, cu excepția unor posturi de ingineri.

”Pe măsură ce tot mai multe companii adoptă aceste tehnologii, credem că societatea trebuie să ia în considerare impactul. Deși, în ansamblu, impactul ar putea fi unul pozitiv, pentru cei afectați direct lucrurile vor sta chiar pe dos”, a spus Siemiatkowski.

Rezultatele extrem de încurajatoare ale programului-pilot al Klarna au fost făcute publice tocmai pentru ca lumea să poată conștientiza efectele pe care AI le poate avea în societate și, în acest fel, să poată să se pregătească și să acționeze în consecință.

”Factorii de decizie din întreaga lume trebuie să recunoască și să înțeleagă că viitorul nu mai este în viitor, ci se întâmplă chiar acum”, a spus el.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!