Închide

La o lună de la începutul războiului, economia israeliană e puternic lovită. Multe afaceri s-au închis

Avatar
panoramic, sunrise, jerusalem

Fotografie de krystianwin pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

La o lună de la începutul războiului, economia israeliană e puternic lovită. Multe afaceri sunt acum închise, la fel și barurile și restaurantele. Multe locuri de muncă nu mai sunt ocupate din cauza mobilizării masive, iar fermele din apropierea Fâșiei Gaza nu mai au angajați, relatează TVR.

La cinci kilometri de Fâșia Gaza, armata israeliană își întărește pozițiile. Accesul în această zonă este complicat, dar permis voluntarilor care lucrează în fermele din regiune.

Elia nu se teme nici că e aproape de Fâşia Gaza, nici de bombardamente şi a venit tocmai de la Ierusalim.

Elia, voluntar: După o lună, mi-am spus: „Trebuie să lași frica deoparte și să mergi să ajuţi. Pentru că nu avem de ales, trebuie să ajutăm”.

Înainte de război, în această fermă lucrau zeci de oameni. În mare parte thailandezi și palestinieni din Gaza. Aceştia din urmă au plecat imediat după atacul terorist. Ceilalţi, care au scăpat cu viaţă, au plecat.

Pentru Thali, proprietara fermei, voluntarii sunt o necesitate, chiar dacă știe că nu va dura.

Thali Rosenblatt, proprietar de fermă:

Nu este o soluție pe termen lung. În acest moment, toată lumea se oferă voluntar. Asta e bine. Dar în câteva săptămâni nu vor mai putea veni. Pentru a ne menține afacerea, așteptăm acum soluții concrete de la guvern. Dar nu vedem să vină nimic.

Economia israeliană rămâne în urmă. Miile de muncitori de pe câmpurile din sud nu mai sunt. Fie au fost mobilizaţi, fie au fost strămutaţi din cauza războiului.

Nici în oraşele mari situaţia nu este mai bună. Majoritatea barurilor, hotelurilor sau restaurantelor sunt închise. Nu au nici personal, nici clienţi. Şi în turism sau construcţii situaţia este la fel. Acesta este efectul după numai o lună de război.

scroll to top