Închide

Lagarde, președintele BCE: Inflația de bază din zona euro este încă ridicată

Avatar
Corruption loves money. EURO banknote bank bill

Fotografie de Markus Spiske pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că inflația subiacentă din zona euro este în continuare puternică, iar creșterea salariilor este “la un nivel istoric ridicat”, potrivit Bloomberg.

Luând cuvântul în cadrul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional din orașul marocan Marrakech, aceasta a repetat în mare parte evaluarea economiei de luna trecută, subliniind totodată că sunt necesare în continuare progrese pentru a controla prețurile de consum.

“Inflația de bază rămâne la niveluri ridicate, reflectând faptul că impactul tot mai slab al creșterii trecute a costurilor cu inputurile este contrabalansat de creșterea costurilor cu forța de muncă”, a declarat Lagarde. “Într-adevăr, faptul că angajații care cer compensații pentru pierderea puterii de cumpărare pe fondul unor piețe ale forței de muncă restrânse a dus la o creștere salarială ridicată din punct de vedere istoric.”

Inflația ar trebui să încetinească în continuare până la ținta de 2% în 2025, a observat ea, reiterând previziunile colective ale oficialilor la reuniunea din 14 septembrie. În cadrul acelei reuniuni s-a decis la limită creșterea ratelor dobânzilor pentru a zecea oară consecutiv, cu promisiunea de a le menține la un nivel ridicat și nu sunt excluse noi majorări.

“Se așteaptă ca creșterea salariilor să scadă treptat, deși va rămâne ridicată pe parcursul orizontului de proiecție, determinată de creșterile salariilor minime și de compensațiile pentru inflație în contextul unor piețe ale forței de muncă restrânse, deși în răcire”, a spus ea.

Revenind la o temă abordată în timpul unei dezbateri de vineri, Lagarde a sugerat că evaluarea impactului creșterilor anterioare ale ratelor rămâne crucială.

“Printre riscurile de scădere se numără o cerere mai slabă, datorată, de exemplu, unei transmisii mai puternice a politicii monetare sau unei înrăutățiri a mediului economic internațional”, a spus ea.

Lagarde a oferit un punct de vedere similar cu privire la perspectivele de expansiune.

“Creșterea ar putea fi mai lentă dacă efectele politicii monetare se dovedesc a fi mai puternice decât se așteaptă sau dacă economia mondială slăbește în continuare și dacă riscurile geopolitice se intensifică”, a spus ea. “De asemenea, creșterea ar putea fi mai mare decât se preconizează dacă piața puternică a muncii, creșterea veniturilor reale și scăderea incertitudinii sporesc încrederea consumatorilor și a întreprinderilor și îi determină să cheltuiască mai mult.”

Vorbind mai târziu în fața unei audiențe de bancheri centrali găzduite de Grupul celor 30, Lagarde a subliniat că BCE nu a ajuns încă la momentul în care poate declara că și-a îndeplinit misiunea.

“Nu este vorba de a fi hawkish sau dovish, dar ne cere în acest moment să fim răbdători, pe măsură ce șocurile de ofertă se inversează și apar noi șocuri, și să fim atenți pentru a ne asigura că așteptările inflaționiste rămân ancorate atunci când inflația este încă prea ridicată”, a spus ea.

scroll to top