Legislatorii UE susțin interzicerea noilor mașini cu combustibili fosili începând cu 2035

,
Autor:    -  
charging station, e mobility, loading column
Fotografie de AKrebs60 pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Parlamentarii din comisia de mediu a Parlamentului European au votat pentru a susține o propunere de interzicere a vânzării de vehicule poluante din 2035, dar au respins propunerile de obiective mai stricte pentru 2030 privind mașinile și camionete, care ar fi făcut tranziția mai ușoară, potrivit Euractiv.

Votul a avut loc pe fondul unui lobby intens, deoarece industria a căutat să modeleze viitoarele standarde de emisii ale vehiculelor.

Deputații europeni au aderat îndeaproape la propunerea inițială a Comisiei Europene, parlamentarii refuzând să susțină apelurile de a spori sau reduce obiectivele.

Europarlamentarul olandez de centru Jan Huitema, deputatul principal din dosar, a făcut eforturi pentru a crește obiectivul Comisiei de reducere cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2021, până la 70%. Scopul a fost de a asigura o tranziție mai ușoară către obiectivul final, de emisii zero până în 2035.

Eforturile de a introduce un obiectiv intermediar pentru 2027, cu scopul de a reduce decalajul dintre reducerea cu 20% cerută în 2025 și reducerea cu 55% necesară în 2030, au fost în mod similar respinse de parlamentari.

Grupul de centru-dreapta Partidul Popular European (PPE) a fost cel mai vocal oponent al țintelor crescute. Împreună cu conservatorii europeni conservatori și reformiști (ECR), ei au încercat să înlocuiască interdicția de facto a vehiculelor fosile și diesel până în 2035 cu un obiectiv de reducere a emisiilor cu 90%. Și aceasta a fost respinsă de comisie.

Pascal Canfin, un europarlamentar francez care prezidează comisia de mediu a Parlamentului, a criticat poziția PPE, spunând: „nu se bazează pe o realitate industrială”, ci pe „o poziție pur ideologică constând în a spune „nu vrem sfârșitul motorului cu ardere””.

Comitetul a votat, de asemenea, împotriva unei prevederi care permite utilizarea combustibililor electronici, pe care industria a prezentat-o ​​ca un mijloc de a prelungi durata de viață a motorului cu ardere internă.

Dacă sunt fabricați cu energie electrică verde, e-combustibilii pot fi neutri în carbon. Cu toate acestea, acestea nu sunt complet neutre în ceea ce privește emisiile, deoarece NOx este eliberat atunci când combustibilul este ars.

„Cu standardele de CO2, creăm claritate pentru industria auto și stimulăm inovația și investițiile pentru producătorii de mașini. Acest lucru va îmbunătăți calitatea aerului în timp și va contribui la atingerea obiectivelor noastre climatice”, a spus europarlamentarul Jan Huitema.

Măsurile propuse, aflate în dezbatere în prezent, fac parte din pachetul de legi privind clima și energia al executivului UE, care își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului cu 55% până în 2030 și să stabilească o cale pentru eliminare totală până în 2050.

Următorul pas va fi un vot în sesiunea plenară a Parlamentului de la Strasbourg, care va avea loc în perioada 7-8 iunie.

Între timp, statele membre UE urmează să își adopte poziția cu privire la dosar pe 28 iunie, deschizând calea pentru așa-numitele discuții „trilog” cu Parlamentul pentru a finaliza legislația în lunile care urmează.

Decizia parlamentarilor de a nu accepta o țintă intermediară a fost criticată de ONG-ul pentru mobilitate curată Transport & Environment, care a spus că va afecta trecerea la vehicule cu emisii zero.

„Boom-ul vehiculelor electrice se va zgudui în următorii 10 ani, cu excepția cazului în care parlamentarii intervin cu un obiectiv interimar în 2027 și un obiectiv mai ambițios în 2030. Fără el, Europa ar putea să nu vândă suficiente mașini cu emisii zero pentru a-și îndeplini și propriile obiective pentru 2030 ca și cele din multe țări UE”, a declarat Alex Keynes, manager de vehicule curate la T&E.

CLEPA, o organizație care pledează în numele producătorilor de piese auto, a luptat deschis împotriva interzicerii motoarelor cu ardere internă, argumentând că UE ar trebui să adopte o abordare neutră din punct de vedere tehnologic.

„Votul de astăzi nu sugerează că există o majoritate pentru ținte mai stricte decât cele propuse de Comisia Europeană, care riscă deja o jumătate de milion de locuri de muncă în domeniul motorizării până în 2040”, a declarat Sigrid de Vries, secretarul general al CLEPA. „O țintă de 100% măsurată la țeava de eșapament este o interdicție de facto a motorului cu ardere internă, eliminând ani de inovație europeană într-o tehnologie care poate fi neutră din punct de vedere climatic și este necesară pentru o tranziție gestionabilă și eficientă”, a adăugat ea.

CLEPA a criticat, de asemenea, refuzul comitetului de a sprijini utilizarea combustibililor electronici ca mijloc de prelungire a duratei de viață a motoarelor cu ardere internă.

Asociația comercială a susținut că eliminarea combustibililor electronici de pe masă ar putea avea „efecte secundare negative asupra angajării, alegerii și mobilității accesibile”.

Legislatorii s-au confruntat cu un lobby intens înainte de votul comisiei de mediu, industria auto făcând eforturi puternice pentru a-și face vocea auzită.

Potrivit datelor respectate de InfluenceMap, un ONG care urmărește efectul lobby-ului asupra legislației climatice, deputații cheie au fost vizați înainte de vot.

Companiile de automobile, inclusiv Renault, Toyota și BMW, au fost calificate drept „opoziționale” față de legislația propusă, Tesla și Volvo fiind clasificate drept „de susținere”.

Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din lume, a fost considerat a avea o abordare mixtă.

Asociațiile comerciale din industria auto, inclusiv ACEA, CLEPA și VDA din Germania, au fost considerate puternic opoziționale față de propunerile țintelor de emisii.

Raportorul Jan Huitema s-a întâlnit cu o gamă largă de organizații în timp ce își elabora proiectul de propunere. Întâlnirea cu lobby-iștii este un „echilibru fin” între a vorbi cu oamenii din domeniul care vor fi afectați de legislație și a fi conștient că aceștia au miza să influențeze votul, a spus el pentru EURACTIV.

„Întotdeauna am avut filozofia de a invita și de a vorbi cu un întreg spectru – oameni care sunt pentru, care sunt neutri, care sunt împotrivă, așa că să vorbesc cu adevărat tuturor părților interesate cât mai mult posibil”, a spus el.

Discuția cu diferite părți interesate, de la industrie la ONG-uri, duce la o legislație mai bună, a argumentat el.

În acest dosar, Huitema a spus că lobby-iștii nu i-au afectat punctul de vedere cu privire la creșterea ambițiilor. Mai degrabă, pozițiile luate de diferitele grupuri politice au avut un efect mai mare în găsirea unor compromisuri diluate, a subliniat el.

Europarlamentarul Jens Gieseke, un parlamentar de centru-dreapta din grupul PPE, s-a întâlnit cu șase grupuri de lobby, potrivit InfluenceMap. Întrebat de EURACTIV despre aceste întâlniri, Gieske a spus că este important să se facă schimb frecvent cu experți, asociații și grupuri de interese individuale.

„O politică climatică inteligentă este ambițioasă, dar și realistă. Politica are nevoie de feedback. Numai dacă caut un dialog cu experți, cetățeni și practicieni de pe teren, îmi pot echilibra deciziile într-un mod bine întemeiat în procesul parlamentar”, a declarat el pentru EURACTIV.

Producătorul japonez de mașini Toyota a declarat că sprijină ambiția Comisiei Europene de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050 și are „responsabilitatea” de a se angaja în dezbateri privind politicile publice.

„Este o parte importantă a procesului consultativ pentru toate părțile interesate, inclusiv pentru europarlamentari, dar în cele din urmă deciziile sunt luate de legislatori”, a spus un purtător de cuvânt al Toyota. „Odată implementate, respectăm aceste reglementări oriunde ne desfășurăm activitatea.”

Volkswagen a declarat pentru EURACTIV că pozițiile lor politice sunt accesibile publicului și că urmăresc să ofere legiuitorilor „informații veridice și cuprinzătoare, precum și sfaturi de încredere și competente”.

BMW nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a EURACTIV.

Asociațiile comerciale evidențiate de InfluenceMap au subliniat pentru EURACTIV că aderă la toate codurile de conduită care reglementează procesul de elaborare a politicilor și sunt semnatare ale Registrului de transparență al UE.

„Ca orice altă parte interesată sau actor al societății civile afectate de politicile Uniunii Europene, ACEA dorește ca opinia sa să fie luată în considerare ca parte a procesului decizional”, a declarat pentru EURACTIV un purtător de cuvânt al grupului producătorilor de automobile, adăugând că scopul lor este de a „contribuie constructiv la politici și legislații eficiente”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!