Închide

Mai bine tânăr, bogat și sănătos! 15 diferențe între mentalitatea bogatului și cea a săracului

Avatar
Bogat Sarac

Foto: dreamstime.com

Timp de citire: 5 minute

În societatea noastră, observăm adesea un clivaj între cei care dispun de resurse financiare și cei care se luptă pentru a-și satisface nevoile. Nu este vorba doar de banii pe care îi au, ci și de mentalitatea lor. Haideți să aprofundăm diferențele dintre mentalitatea celor bogați și cea a celor săraci.

Care este diferența dintre mentalitatea bogatului și săracului?

Diferența dintre o minte de om bogat și una de sărac constă în primul rând în perspectivă și în abordarea vieții. Mintea bogatului percepe oportunitățile acolo unde alții văd obstacolele, vede provocările ca pe niște oportunități de învățare, iar greșelile ca pe niște trepte spre succes. Mentalitatea bogatului valorizează creșterea, este proactivă și este condusă de obiective mai degrabă decât de dorințe.

Dimpotrivă, mintea săracului se concentrează pe probleme mai degrabă decât pe soluții, este reactivă la circumstanțe, vede eșecurile doar ca pe niște nereușite și este condusă în mare măsură de frică și de penurie.

Mulți bogătași care au devenit singuri, pe forțele lor, milionari au început prin a fi săraci sau faliți, dar au avut o mentalitate de bogați care i-a condus la succes financiar în timp, urmând pașii și făcând lucrurile care creează bogăție. Autoeducația și educația formală în toate formele sale, educația financiară, abilitățile sociale, abilitățile de comunicare, abilitățile de afaceri, de vânzări și de marketing se află la baza mentalității de om bogat. O mentalitate de sărac tinde să fie negativă, fixată într-o convingere și se vede pe sine ca o victimă a circumstanțelor.

Steve Burns analizează pentru newtraderu.com cele 15 diferențe de bază dintre cele două tipuri de mentalități:

1. Mentalitatea bogatului este proactivă, nu reactivă.
În loc să reacționeze la viață așa cum vine, mentalitatea bogatului preia controlul, stabilește ritmul și dictează rezultatul. Bogații își asumă întreaga responsabilitate pentru viața lor, stabilind obiective și acționând în consecință.

2. Mentalitatea bogatului este o mentalitate de creștere, nu una obtuză.
Cei cu o mentalitate de bogat cred în capacitatea lor de a învăța și de a crește. Ei știu că abilitățile lor pot fi dezvoltate, ceea ce duce la o dragoste pentru învățare și la o rezistență esențială pentru marile realizări.

3. Mentalitatea bogatului caută oportunitatea, nu siguranța.
Persoanele cu o mentalitate de bogat sunt persoane care își asumă riscuri, căutând mereu oportunități de a-și îmbunătăți averea, cunoștințele și viața. Ei se simt confortabil cu incertitudinea și înțeleg că, pentru a reuși, trebuie să ieși din zona de confort.

4. Mentalitatea bogatului este pozitivă, nu negativă.
O mentalitate de bogat rămâne pozitivă și optimistă, crezând în puterea viselor lor. Ei știu că negativitatea te trage în jos și împiedică progresul.

5. Mentalitatea bogatului iubește capitalismul.
Capitalismul, pentru o mentalitate de bogat, reprezintă libertatea, oportunitățile și potențialul de prosperitate. Ei îl văd ca pe un instrument care poate fi folosit pentru crearea de bogăție, mai degrabă decât ca pe un sistem de temut sau de resemnat.

6. Mentalitatea bogatului vrea să angajeze oameni, nu să lucreze pentru un salariu.
Mentalitatea bogatului prețuiește libertatea și controlul asupra rezultatului propriilor eforturi. Ei vor să-și construiască propriile vise, să-i angajeze pe alții și să contribuie la societate în loc să lucreze doar pentru un fluturaș de salariu.

7. Mentalitatea bogatului se concentrează mai mult pe crearea de produse decât pe consumarea lor.
Oamenii cu o mentalitate de bogat înțeleg puterea creației. Ei se concentrează pe contribuția adusă lumii, pe crearea de valoare și pe construirea bogăției, mai degrabă decât pe a consuma ceea ce au făcut alții.

8. Mentalitatea bogatului caută să construiască afaceri, nu să lucreze pentru ele.
Cei cu mentalitate de bogat preferă să fie căpitanii navei. Ei văd potențialul de a crea afaceri care le vor oferi libertate financiară și șansa de a avea un impact de durată.

9. Mentalitatea bogaților se gândește la valoarea netă, nu la ceea ce pot împrumuta pentru a dobândi datorii de consum.
Oamenii cu o mentalitate de bogați se concentrează pe creșterea valorii lor nete prin achiziționarea de active și reducerea pasivelor. Ei nu își doresc împrumuturi de consum, ci capacitatea de a crește averea.

10. Mentalitatea bogatului gândește în termeni de active care generează numerar, nu să plătească datorii.

11. Mentalitatea bogatului vrea să depășească circumstanțele, nu să fie o victimă a acestora.
Bogații nu permit ca circumstanțele să le definească drumul. Aceștia iau provocările cu capul înainte, folosindu-le ca pe niște oportunități de a învăța și de a crește mai degrabă decât ca pe niște motive de a renunța.

12. Mentalitatea bogatului iubește să construiască, în timp ce mentalitatea săracului iubește să consume.
O mentalitate de om bogat iubește să creeze și să construiască. Ei se bucură văzând cum ideile lor prind viață și generează valoare. Mentalitatea săracului, însă, se concentrează pe consum, adesea cu prețul sănătății financiare pe termen lung.

13. Mentalitatea bogatului este obsedată de învățare; mentalitatea săracului este obsedată de divertisment.
Mentalitatea bogată crede în învățarea pe tot parcursul vieții. Aceștia caută în permanență să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile. Pe de altă parte, mentalitatea săracului tinde să prioritizeze divertismentul imediat în detrimentul creșterii pe termen lung.

14. Mentalitatea bogatului acumulează active, în timp ce mentalitatea săracului acumulează datorii.
Persoanele cu o mentalitate bogată se concentrează pe achiziționarea de active care generează venituri sau se apreciază în timp. În schimb, mentalitatea săracului acumulează adesea datorii, cheltuind bani pe lucruri care își pierd valoarea sau creează obligații financiare permanente.

15. Mentalitatea bogatului are obiective, în timp ce mentalitatea săracului are dorințe.
O mentalitate de bogat este orientată spre obiective. Aceștia își stabilesc obiective clare, realizabile și lucrează neîncetat pentru a le atinge. Pe de altă parte, mentalitatea săracului tinde să aibă dorințe fără un plan concret pentru a le face să devină realitate.

Concluzii cheie

  • O abordare proactivă, nu una reactivă, caracterizează mentalitatea bogatului.
  • O mentalitate de creștere este vitală pentru succes.
  • Mentalitatea de bogat caută mai degrabă oportunitățile decât siguranța.
  • Pozitivitatea este esențială pentru progres.
  • Îmbrățișarea capitalismului poate duce la prosperitate.
  • Crearea de produse și afaceri este mai benefică decât simplul consum sau munca pentru acestea.
  • Concentrați-vă pe îmbunătățirea valorii nete și a fluxului de numerar, nu pe împrumuturi și datorii.
  • Provocările trebuie privite ca oportunități de creștere, nu ca obstacole insurmontabile.
  • Învățarea pe tot parcursul vieții și acumularea de active sunt esențiale pentru succesul financiar.
  • Obiectivele, nu simplele dorințe, conduc la bogăție și prosperitate.

Diferența dintre o mentalitate de bogat și una de sărac merge dincolo de suma de bani din bancă. Este vorba despre modul în care cineva privește viața, provocările, oportunitățile și deciziile financiare. Adoptarea unei mentalități de bogat – a fi proactiv, a adopta o mentalitate de creștere, a vă concentra pe oportunități, a menține pozitivitatea, a iubi capitalismul, a angaja pe alții, a crea produse, a construi afaceri, a crește valoarea netă, a acumula active, a depăși circumstanțele, a prioritiza învățarea și a stabili obiective – vă poate pune pe drumul spre succes financiar și prosperitate.

scroll to top