Majorarea veniturilor, mărul discordiei noii coaliții. Negocieri blocate. Desant la președinte
Negocierile PNL, PSD şi UDMR, pentru formarea viitorului guvern şi a noii majorităţi parlamentare s-au blocat la capitolul social, în privinţa majorărilor de venituri, introducerea de noi taxe, dar şi în privinţa modului în care va fi ales premierul acestei alianţe politice. Toate divergenţele vor intra, acum, în dezbaterea echipei politice de negociere, formată din liderii partidelor. Pentru a finaliza, vineri cel târziu, programul de guvernare, va avea loc o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice citate de news.ro.
Liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor urmează să facă un desant la preşedintele Klaus Iohannis, în care şeful statului ar putea să le transmită cine va fi premierul desemnat pentru noua construcţie politică.
În paralel, echipele de negociere politice vor finaliza elementele din programul de guvernare la care nu s-a ajuns la un acord, urmând a se lua o decizie politică. Liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg pe majorările de salarii, pensii şi alocaţii şi nici pe intenţia PSD de introducere a impozitului pe marile averi.
Cea mai importantă decizie este, însă, propunerea de premier, în funcţie de această decizie urmând să se contureze şi viitorul Guvern.
Surse politice au precizat că Nicolae Ciucă are şansele cele mai mari să fie desemnat premier, asta deşi Florin Cîţu nu îşi doreşte acest lucru, pentru că va pierde controlul în interiorul partidului. Semnalul a fost dat de Rareş Bogdan, el arătând că, deşi decizia PNL este ca preşedintele partidului să fie premier, partidul nu se va bloca într-un nume. Asta pentru că, în cadrul negocierilor, PSD a transmis clar că nu îl doreşte pe Cîţu premier.
Rareş Bogdan a mai spus că premierul trebuie dat de PNL şi trebuie să fie membru PNL, iar liberalii nu vor susţine nici varianta unui premier independent, nici a unui premier PSD şi nici a unui premier UDMR. De altfel, Rareş Bogdan arăta că varianta unei rotaţii a premierului nu a fost discutată şi nici validată în conducerea PNL.
Acesta declara de dimineață că toate măsurile de majorări salariale, pensii şi alocaţii, propuse de PSD, ajung la 26 de miliarde de lei, bani care nu există în acest moment, însă PNL e dispus să majoreze pensiile cu 10 sau 11%.
PNL şi PSD vor ca cel mai târziu duminică, forurile statutare ale partidelor să valideze programul de guvernare şi propunerea de premier cu care noua alianţă va merge la Palatul Cotroceni, la consultările cu şeful statului.