Închide

Manhattan-ul, perla financiară a coroanei SUA, pierde locul fruntaș în topul investițiilor

Avatar
seattle, mount rainier, washington state

Downtown Seattle, cu Mt. Rainier în fundal. Fotografie de Poyson pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Manhattanul a fost decenii la rând epicentrul marilor investiții americane și străine în Statele Unite, dar pandemia de COVID-19 i-a spulberat o parte din aura indestructibilă, devenită legendă. Insula centrală a New-York-ului nu mai este cea mai firească alegere pentru investitorii străini care cumpără proprietăți în SUA, spațiile de birouri pierzându-și din atractivitate pe fondul pandemiei și al capitalurilor care migrează mai degrabă spre proprietăți industriale, scrie Bloomberg.

Investițiile străine în sectorul imobiliar din Manhattan au scăzut cu 79% în ultimele patru trimestre încheiate la 31 martie, la aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit Real Capital Analytics.

Scăderea vine pe fondul unor investiții majore în spații logistice și industriale realizate de investitorii din afara Statelor Unite, care au alocat acestui sector 10,6 miliarde de dolari – o creștere de 39% față de intervalul similar precedent, depășind pentru prima dată în istorie cheltuielile investitorilor străini pentru clădiri de birouri. Investițiile străine totale au scăzut cu 33%, la 35,2 miliarde de dolari în această perioadă.

“Manhattanul va trăi și va muri pe baza sănătății pieței sale de birouri”, a declarat Jim Costello, vicepreședintele senior al Real Capital, într-un interviu.

Surpriza de pe primul loc

Metropola din nord-vestul extrem al SUA, Seattle, a urcat pe locul 1 în ce privește atractivitatea pentru investitorii străini, cu 2,5 miliarde de dolari, în scădere cu abia 11% față de perioada precedentă de 12 luni. Orașul găzduiește sediile centrale ale unora dintre cele mai mari companii americane din domeniul tehnologic, Amazon și Microsoft, continuând să atragă capitaluri în special din apropiata Canadă, cea mai mare sursă de capital străin din sectorul imobiliar american.

Manhattan-ul își mai pierduse și în trecut titlul de cea mai atractivă țintă pentru capitalurile străine, dar pentru foarte scurt timp, în 2009, în fața capitalei federale, Washington, D.C., într-o perioadă în care volumul tranzacțiilor se prăbușise la nivel global, și-a amintit Costello.

Ultimele 12 luni au venit cu bune și cu rele pentru insula new-york-eză, cu scăderi mari în investițiile din sectoarele de birouri, hoteluri, retail și rezidențial, în timp ce investițiile în locuințele vechi și retrase, precum și în sectorul industrial, au crescut, notează analiștii de la Real Capital Analytics.

scroll to top