Marile țări europene vor câștiga mai mult din planul UE de a investi în industria cipurilor
Planul Comisiei Europene de a investi aproape 42 de miliarde de euro în industria semiconductorilor, într-o încercare de a-și reduce dependența de Asia, va crește beneficiile țărilor mai mari, cum sunt Germania, Franța și Italia, spun analiștii, citați de CNBC.
Cu miliarde de euro investiții publice și private, împreună cu acoperirea până la 100% din deficitul de finanțare dovedit cu resurse publice, o cursă de subvenții ar putea înclina balanța către țări cu resurse mai mari.
„Nu văd cum poate fi evitat acest lucru … la fel ca în SUA, unde statele oferă diferite subvenții pentru a determina companiile să construiască într-un anumit stat”, a spus analistul de cipuri Gartner, Alan Priestley.
Producția de cipuri în Europa a scăzut de la 24% din capacitatea de producție globală în 2000 la 8% la momentul actual, iar producătorul de cipuri ASML a avertizat că ar putea scădea la 4% dacă nu se iau măsuri.
Firmele americane dețin acum o cotă de piață de 47% a industriei cipurilor, urmate de Asia, Europa fiind pe locul trei, dar la distanță de celelalte, potrivit datelor de la Asociația Industriei Semiconductorilor.
Actuala legislație europeană privind cipurile ajută la abordarea acestui lucru, oferind subvenții mai profunde și sprijin de stat pentru a obține o cotă de 20% din capacitatea globală până în 2030.
Surse din industrie au indicat o colaborare mai mare cu alte regiuni, deoarece lanțul de aprovizionare cu cipuri se întinde în toată lumea, altfel ar costa cel puțin 1 trilion de euro pentru un lanț de aprovizionare cu cipuri complet autonom.
Intel, care plănuiește să investească până la 95 de miliarde de dolari în Europa în următorul deceniu, a declarat că se așteaptă ca Chips Act să-i ajute planurile de extindere a amprentei sale europene.
Producătorul american de cipuri a căutat locații din Germania, Franța și Italia.
Și exact asta este teama țărilor mai mici. Ele bănuiesc că firmele internaționale care și-au îndreptat atenția către continent ar putea să nu le ia în considerare pe cele mai mici pentru a înființa fabrici care costă peste 20 de miliarde de dolari pentru a le construi.
Analiştii au spus că, în timp ce subvenţiile sunt un factor major, disponibilitatea de talente, terenuri şi institute de cercetare ar fi, de asemenea, luate în considerare înainte de înfiinţarea unei fabrici.
Germania, Franța și Italia au oferit anterior asistență de stat pentru dezvoltarea competențelor în domeniul microelectronicei prin proiecte importante de interes european comun (IPCEI), cu un buget de finanțare de 2 miliarde EUR.
Noua legislație va sprijini, de asemenea, companiile mai mici și inovatoare în accesul la competențe avansate, parteneri industriali și finanțare prin capitaluri proprii, iar mai mulți analiști au spus că acele firme pot alege țări mai mici pentru a-și înființa operațiunile.
„Prezența unei fabrici de producere a semiconductoarelor de ultimă generație în Europa ar avea efecte pozitive, stimulând investițiile în lanțurile de aprovizionare europene și acționând ca un magnet pentru talentul limitat”, a spus analistul ING, Jan Frederik Slijkerman.
Comisarul UE pentru Concurență, Margrethe Vestager, a declarat că investițiile vor proveni și de la un al doilea IPCEI paneuropean în cipuri care implică peste 100 de participanți din aproximativ 20 de țări UE și care se concentrează pe procesoare AI și edge computing.
Întrebată despre interesul TSMC de a construi o fabrică în Europa și despre posibilul ajutor UE, ea a spus: „Europa este deschisă și pentru afaceri, și pentru TSMC”.