Mașinile electrice vor costa mai mult folosind baterii cu metale obținute în mod etic

,
Autor:    -  
electric car, charging station, electric cable
Fotografie de stux pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Eforturile Uniunii Europene de a furniza metale obținute în mod etic pentru baterii se confruntă cu greutăți, ceea ce ar putea face ca electrificarea să devină mai scumpă pentru producătorii auto.

Cobaltul este metalul din baterii cu cel mai mare risc de a fi exploatat în moduri care dăunează sănătății oamenilor și mediului, scrie Bloomberg.

Cea mai mare parte a aprovizionării mondiale provine din Republica Democrată Congo, cu până la o treime din aprovizionarea furnizată de această țară făcută la scară mică de mineri care lucrează deseori în condiții periculoase. Autoritățile de reglementare au început să elaboreze reguli menite să ajute industria să evite deteriorarea reputației sale.

Dar aceste „cerințe ambițioase ar putea fi în prezent prea dificile”, potrivit unei evaluări pregătite de un grup de cercetători care sfătuiesc Comisia Europeană. Raportul, care va fi publicat în jurnalul Elsevier Ltd.’s Resources Policy în iunie, sugerează o piață restrânsă pentru cobaltul provenit din surse responsabile.

„Dacă, așa cum a propus Comisia Europeană, diligența corespunzătoare privind lanțul de aprovizionare cu cobalt va fi obligatorie pentru bateriile vândute pe piețele UE în viitorul apropiat, cererea de cobalt provenit în mod responsabil va crește rapid”, scrie un studiu elaborat de Centrul Comun de Cercetare al UE.

Multe companii din aval au fost reticente în achiziționarea de cobalt adunat manual, din cauza preocupărilor legate de munca copiilor. Glencore Plc, care operează două dintre cele mai mari mine industriale de cobalt din lume, în Congo, își asigură cumpărătorii, precum Tesla, că numai cobaltul exploatat în mod rezonabil alimentează produsele sale.

Dar unele companii chinezești care vând cobalt prelucrat către Europa amestecă fluxuri certificate de metal cu materiale provenite din mine nereglementate, potrivit raportului. Congo produce aproximativ trei cincimi din cobaltul mondial și aproximativ o treime din această cantitate este extrasă de sute de mii de profesioniști independenți. Minerii le-au spus cercetătorilor că salariile și prețurile la minerale continuă să fie subiect de dispută.

Până în 2030, economiile UE trebuie să asigure peste 64.000 de tone de cobalt provenit din surse etice, dincolo de constrângerile existente în lanțul de aprovizionare, un volum de metal în valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari la prețurile actuale, pentru a alimenta tranziția către vehiculele electrice. Valoarea prețului metalului determină companiile miniere să caute noi rezerve în Australia sau în adâncimea mărilor și oceanelor.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!