McDonald’s este în top 10 cele mai valoroase branduri din lume în 2022
Lanțul fast-food McDonald’s a înregistrat o valoare a mărcii de 196,5 miliarde de dolari, în 2022, cu o creștere de 27% față de anul precedent, când compania a înregistrat o valoare a mărcii de peste 154 de miliarde de dolari. Compania este încadrată pe locul 6 din top 10 cele mai valoroase branduri din lume în 2022, potrivit raportului. Și retailerul de fashion de lux Louis Vuitton se încadrează în top 10 cele mai valoroase brand-uri în 2022, ocupând ultimul loc în clasament, potrivit studiului realizat de Kantar BrandZ Most Valuable Global Brands 2022.
Retailerul de fashion de lux Louis Vuitton a înregistrat o valoare a mărcii de 124,273 miliarde de dolari, cu o creștere de 64% față de anul 2021, atunci când compania a înregistrat o valoare a mărcii de 75,730 miliarde de dolari. Louis Vuitton este primul brand de lux care a ajuns în Top 10 global, reflectând creșterea pieței de articole de lux la nivel mondial și în special în China. Este primul brand european care a ajuns în Top 10 global după 2010.
Valoarea combinată a celor mai valoroase 100 de brand-uri din lume a crescut în ultimul an cu 23%, până la 8,7 trilioane de dolari, evidențiind importanța de a avea o marcă puternică pe care companiile să se bazeze și cu care să poată traversa cu bine o economie globală aflată într-o situație incertă.
37 de mărci și-au îmbunătățit poziția în clasament în acest an. În 2022, peste trei sferturi din valoarea brand-urilor provine de la companii din SUA. Mărcile din categoriile media și divertisment, furnizori de soluții pentru companii și tehnologie și cele din diversele categorii de retail reprezintă peste jumătate din valoarea totală a primelor 100 de mărci.
Apple se situează pe prima poziție a clasamentului și este pe cale să devină primul brand de un trilion de dolari. Cu o valoare a mărcii de 947,1 miliarde de dolari, Apple se remarcă prin gradul ridicat de diferențiere și prin diversificarea continuă din portofoliul său de hardware, software și servicii. Google urcă pe locul doi și este unul dintre brand-urile cu cea mai rapidă ascensiune în clasament, crescându-și valoarea mărcii cu +79%, până la 819,6 miliarde de dolari. Suita de aplicații Google pentru munca la birou și pentru productivitate l-a făcut să fie o parte esențială a vieții consumatorilor din întreaga lume.
Principalele tendințe evidențiate de către studiul global Kantar BrandZ 2022:
- Microsoft, Zara și IBM sunt în fruntea noului clasament Kantar Sustainability BrandZ Index, care arată că sustenabilitatea reprezintă deja 3% din capitalul mărcii și că este de așteptat ca importanța ei să crească.
- Tesla este una dintre cele mai de succes povești din acest an, prin trecerea pe poziția nr. 29 de la nr. 47, care reflecă tendința mondială de creștere a vânzărilor de vehicule electrice; volumul acestora a înregistrat mai mult decât o dublare în 2021.
- Louis Vuitton este primul brand de lux care a ajuns în Top 10 global.
- Nou-veniții în clasamentul din 2022 provin din mai multe categorii. Aramco, una dintre cele mai mari companii integrate de energie și produse chimice din lume, a debutat cel mai sus dintre toate, pe locul 16. Brandul de servicii IT și consultanță Infosys din India a ajuns pe poziția 64. Cel mai mare ecosistem de comerț electronic și plăți online din America Latină, Mercado Libre, a intrat direct pe locul 71.
- Mărcile din China se mențin puternice, în ciuda faptului că s-au confruntat cu provocări deosebite generate de pandemie, având doi clasați în Top-ul celor mai puternice 10 brand-uri globale, cu Tencent pe locul 5 și Alibaba pe locul 9. China este, de asemenea, singura piață care rivalizează cu dominația SUA în categoria Media și Divertisment, cu WeChat pe locul 5 și TikTok pe 9.
Liderii, în funcție de categorie
În topul clasamentului pentru băuturile alcoolice este Moutai, o companie din China, care a înregistrat o valoare a mărcii de peste 103 miliarde de dolari în 2022, cu o scădere de 5% față de anul 2021, când valoarea brandului era de 109 miliarde de dolari.
În sectorul de fashion, Nike este liderul, înregistrând o valoare a mărcii de peste 109 miliarde de dolari în 2022, cu o creștere de 31% față de 21%, când valoarea mărcii ajungea la 83 de miliarde de dolari.
În sectorul fast-food, în topul clasamentului este gigantul american McDonald’s, iar în sectorul băuturilor liderul este Coca-Cola, companie americană, cu o valoare a mărcii de aproximativ 90 de miliarde de dolari în 2022, cu o creștere de 12% față de anul trecut, când valoarea mărcii era de 80 de miliarde de dolari.
În ceea ce privește sectorul produselor de îngrijire personală, primul loc în clasament este ocupat de francezii de la L’Oréal Paris, cu o valoare a mărcii de peste 47 de miliarde de dolari, în creștere cu 24% față de 2021, când compania avea o valoare a mărcii de 38 de miliarde de dolari. În sectorul retail, Amazon este lider în 2022, cu o valoare a mărcii de 281,695 miliarde de dolari.
Liderii provin dintr-un mix de sectoare
Brand-urile din categoriile tehnologie și articole de lux au crescut cel mai rapid față de anul trecut; cu o creștere de +46% pentru zona de tehnologie B2C și +45% pentru articole de lux. Mărcile din sectoarele bancar și auto au demonstrat de asemenea o creștere impresionantă; auto +34% și băncile +30%. Ca termen de comparație, creșterile din sectoarele de îmbrăcăminte au fost de 20%, iar la îngrijire personală de 17%.
„Afinitatea puternică față de un brand stă la baza dorinței unui client de a plăti pentru produsele sau serviciile oferite și nu a fost niciodată mai importantă pentru organizațiile care doresc să compenseze inflația în creștere. Rezultatele din acest an dovedesc valoarea investițiilor continue în brand și în capabilitățile de marketing, ca mijloc de maximizare a rentabilității afacerii, indiferent de cât de dure sunt condițiile de piață. Brand-urile sunt de obicei cele mai importante active pe care le dețin companiile, adăugând o valoare considerabilă bilanțului contabil. În vremuri incerte, deciziile managementului privind investițiile de marketing pot fi susținute de indicatori probați, dovediți. Evaluările de brand (brand valuations) realizate de Kantar BrandZ arată în mod clar cât de bine conectate sunt activitățile de marketing cu valoarea brand-ului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, explică Martin Guerrieria, coordonatorul Kantar BrandZ.
- Pandemia a accelerat și mai mult creșterea comerțului electronic în categoria de retail, prin urmare, mărcile cu conexiuni mai puternice cu consumatorii și-au putut susține creșterea online și nu numai.
- Brandurile de tip portofoliu, care continuă să inoveze și să-și diversifice oferta, înregistrează noi creșteri, în special în cazul Apple, Google și Amazon, dar și al altor mărci, ale căror servicii sunt la intersecția dintre tehnologie, divertisment și servicii de plată. Mărcile care se bazează doar pe o categorie sau pe o singură piață au cel mai mare profil de risc, în timp ce mărcile care s-au diversificat în mai multe categorii și în mai multe piețe au înregistrat o creștere mai rapidă a valorii brand-ului în 2022 și au șanse mai ridicate de a avea o creștere peste medie.
- Pentru a naviga pe o piață aflată într-o schimbare majoră, brand-urile trebuie să câștige încrederea consumatorilor și să o folosească drept mijloc pentru a obține stabilitate și siguranță. Mai mult decât în trecut, brand-urile de astăzi trebuie să construiască încrederea pe baza performanței lor și la nivel societal, nu doar prin performanța produsului lor. Uneori, aceasta prespune ca ele să aibă o misiune socială (social purpose) care este integrată în întreaga organizație. Nike este un bun exemplu prin angajamentul său continuu de a oferi inspirație și de a inova pentru toată lumea, nu doar pentru sportivii de performanță, dedicând o atenție specială fetelor și pentru comunităților minoritare.
Clasamentul anual al evaluării brand-urilor la nivel global și local în diferite piețe al Kantar combină date financiare analizate riguros, cu o cercetare extinsă a capitalului de brand (brand equity). Din 1998, BrandZ oferă insight-uri despre construirea brand-urilor către liderii diverselor companii, pe baza interviurilor cu 4,1 milioane de consumatori, acoperind 19.250 de mărci din 51 de piețe.
Kantar este compania globală care oferă servicii de consultanță.