Închide

Membrii OPEC+ extind reducerile producției de petrol până în trimestrul al doilea

Avatar
oil, rig, petroleum

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit duminică să prelungească reducerile voluntare ale producției de petrol în trimestrul al doilea, au declarat surse, oferind un sprijin suplimentar pieței pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea economică globală, informează Reuters.

Arabia Saudită, liderul de facto al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a declarat că își va prelungi reducerea voluntară de 1 milion de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul lunii iunie, lăsând producția la aproximativ 9 milioane de bpd.

Reducerile ar urma să fie inversate treptat, în funcție de condițiile de piață, a precizat agenția de presă de stat SPA.

Rusia, care conduce aliații OPEC cunoscuți colectiv ca OPEC+, va reduce producția și exporturile de petrol cu încă 471.000 bpd în al doilea trimestru, în coordonare cu unele țări participante la OPEC+, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak.

În noiembrie, OPEC+ a convenit asupra unor reduceri voluntare în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de bpd pentru primul trimestru, în frunte cu Arabia Saudită, care și-a prelungit propria reducere voluntară.

Membrii OPEC+ anunță reducerile în mod individual. Irakul își va prelungi reducerea producției de 220.000 de bpd, Emiratele Arabe Unite își va prelungi reducerea producției de 163.000 de bpd, iar Kuweit își va prelungi reducerea producției de 135.000 de bpd, au precizat cei trei producători OPEC în declarații separate. De asemenea, Algeria a declarat că va reduce producția cu 51.000 bpd și Omanul cu 42.000 bpd.

OPEC+ a implementat o serie de reduceri ale producției de la sfârșitul anului 2022 pentru a susține piața pe fondul creșterii producției din partea Statelor Unite și a altor producători nemembri și a îngrijorărilor legate de cerere, în condițiile în care economiile majore se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor.

Prețul petrolului a fost susținut de creșterea tensiunilor geopolitice din cauza atacurilor grupului Houthi, aliniat cu Iranul, asupra transportului maritim la Marea Roșie, deși îngrijorarea legată de creșterea economică și de ratele ridicate ale dobânzilor a cântărit. Contractele futures Brent pentru luna mai s-au stabilit vineri cu 1,64 dolari mai sus, sau 2%, la 83,55 dolari pe baril.

Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că OPEC+ va lua în considerare prelungirea reducerilor de producție în al doilea trimestru, una dintre ele afirmând că este “probabil”.

Perspectivele privind cererea de petrol sunt incerte pentru acest an. OPEC se așteaptă la încă un an de creștere relativ puternică a cererii de 2,25 milioane de bpd, condusă de Asia, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă la o creștere mult mai lentă, de 1,22 milioane de bpd.

scroll to top