Închide

Ministerul de Finanțe se împrumută la dobânzi aiuritor de mari și refuză ofertele băncilor

Avatar
Imprumuturi

Foto: cursdeguvernare.ro

Timp de citire: < 1 minut
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 300 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 88 de luni, la un randament mediu de 4,85% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru obligaţiuni de stat tip benchmark pe 174 de luni, prin care intenţiona să atragă 300 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.

MFP a planificat, în luna octombrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 5 miliarde de lei, din care 800 de milioane de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 4,2 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 630 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,6 miliarde de lei, este cu 1,2 miliarde de lei peste cea de 4,405 miliarde lei programată pentru septembrie 2021 şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

scroll to top