Închide

Ministra de Finanțe a fixat termenul: Bulgaria vrea în zona Euro cel mai târziu în 2025

Avatar
Euro

Fotografie de Tabrez Syed pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Bulgaria face toate eforturile pentru a fi pregătită să adopte moneda euro până la 1 ianuarie 2025. Pregătirile și progresele țării în această direcție au fost discutate la întâlnirile ministrei de finanțe Rosița Velkova cu președintele Eurogrupului, Pascal Donahue, și cu comisarul european Valdis Dombrovskis în cadrul ședinței ECOFIN din 27-28 aprilie 2023, transmite Ministerul Finanțelor de la Sofia, citat de portalul bulgar de știri Novinite.

În legătură cu speculațiile din presă legate de procesele de aderare a Bulgariei la zona Euro, Ministerul Finanțelor afirmă categoric că la aceste întâlniri nu a fost pus în discuție subiectul amânării introducerii monedei euro în Bulgaria după 1 ianuarie 2025.

”Aderarea la Zona Euro este o prioritate pentru țara noastră. Munca activă a statului în pregătirea pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în partea tehnică, cât și în cea legislativă. Ministerul Finanțelor consideră inacceptabilă răspândirea de știri false și mesaje contradictorii în mass-media, în special în cele cu o bună reputație în spațiul public. Orice informație despre întâlnirile oficiale ale ministrului Finanțelor este furnizată la timp de centrul de presă al instituției printr-un canal oficial”, amintește Ministerul Finanțelor.

Rosița Velkova anunța, la mijlocul lunii februarie, că Bulgaria renunță oficial la data ţintă de 1 ianuarie 2024 pentru adoptarea euro.

“Nu ne-am îndeplinit angajamentele pe care le-am făcut când ne-am alăturat mecanismului ERM-2 (anticamera euro) şi nu îndeplinim criteriile privind inflaţia”, a declarat șefa Finanţelor de la Sofia.

Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, ar atrage mai multe investiţii străine şi ar ajuta ţara să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

scroll to top