Închide

MIPE, parteneriat cu instituțiile bancare. Boloș: „Este o premieră în domeniul fondurilor europene”

Avatar
A pile of Euro (EUR) banknotes that include 20, 100, and 200 notes. (Part I)

Fotografie de Ibrahim Boran pe Unsplash

Timp de citire: 4 minute

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o ordonanță de urgență care reglementează participarea instituțiilor financiar-bancare din România și a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI București ca parteneri, alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în derularea proiectelor cu beneficiari IMM-uri, derulate prin Programul Operațional Competitivitate și prin PNRR.

Scopul implicării instituțiilor financiar-bancare în procesul de implementare a operațiunilor finanțate din fonduri europene îl constituie creșterea eficienței și rapidității absorbției fondurilor europene prin utilizarea unor resurse specializate în domeniul financiar, cu expertiză pentru categoriile de beneficiari avuți în vedere, care să completeze resursele tehnice și de personal ale structurilor de specialitate implicate din cadrul MIPE.

„Acest parteneriat este o premieră pentru România, care creează cadrul legal pentru implicarea instituțiilor financiar-bancare nu numai în derularea plăților prin conturile beneficiarilor, ci și în verificări preliminare efectuate asupra cererilor de transfer, prefinanțare, rambursare și plată ale acestora. Apelurile pe care le-am lansat în ultima perioadă, fie că este vorba despre retehnologizare sau digitalizare, sunt oportunități esențiale de dezvoltare pentru sectorul privat, într-o perioadă cu multe provocări din punct de vedere economic și social. Contractele de finanțare care se vor semna prin Programul Operațional Competitivitate și prin PNRR, în beneficiul IMM-urilor, înseamnă competitivitate și locuri de muncă. Am adăugat, prin actul normativ de astăzi, un parteneriat esențial în această ecuație a fondurilor europene, tocmai pentru că ne dorim ca proiectele să aducă rezultate cât mai bune pentru beneficiari și pentru economiile locale. Am ”cooptat” băncile și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică pentru că aceste instituții dispun atât de know-how, cât și de resurse și proceduri care să vină în sprijinul obiectivelor și beneficiarilor noștri”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Ordonanța de urgență adoptată astăzi vizează proiectele finanțate prin Axa Prioritară IV – „Investiții în activități productive” din Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020 (acțiunile 4.1.1 și 4.1.1 bis) și proiectele finanțate prin Măsura 1. Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor, Investiția I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Planul Național de Redresare și Reziliență (C9.I3.M1).

Beneficiarii vor putea opta pentru derularea fondurilor aferente proiectului lor prin una dintre băncile partenere

Prin actul normativ sunt reglementate:

  • Cerințele minime de eligibilitate a instituțiilor financiar-bancare participante;
  • Rolul partenerilor bancari, mecanismul de implementare și obligațiile beneficiarilor pentru cele două tipuri de finanțări (POC și PNRR);
  • Condițiile parteneriatului cu ICI București pentru evaluarea proiectelor în domeniul digitalizării.

Prin acordul de parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti) se urmărește implementarea apelului de proiecte aferent Investiției 3.1 – Scheme de ajutor pentru sectorul privat din PNRR și se asigură evaluarea proiectelor ce au nivel ridicat de complexitate în dezvoltarea de tehnologii digitale, activități premergătoare implementării unor proiecte viabile din punct de vedere tehnologic, pentru care partenerii bancari vor asigura servicii financiare și tehnice în procesul de autorizare și derulare a acestora.

Procedura detaliată a activităților pe care le va implementa fiecare partener va fi aprobată prin ordin comun MIPE- Secretariatul General al Guvernului.

Procedura de achiziție publică privind selecția partenerilor bancari este estimată a fi lansată într-un interval de aproximativ două săptămâni de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență adoptată astăzi.

Ulterior finalizării procedurii de achiziție, lista partenerilor bancari selectați conform actului normativ și condițiile financiare de creditare aplicate de aceștia în relația comercială cu beneficiarii vor fi publicate pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Plata serviciilor contractate, prestate de către instituțiile de credit selectate se va face sub forma unui comision de administrare de 0,15% care va fi aplicat ca procent din valoarea ajutorului financiar nerambursabil aferent contractelor beneficiarilor care se vor derula prin instituțiile respective. Cheltuielile angajate de implicarea sistemului financiar-bancar în procesul de autorizare și derulare a fondurilor destinate beneficiarilor Acțiunilor 4.1.1 și 4.1.1 bis vor fi suportate din Programul operațional Asistență Tehnică 2014-220, iar cele aferente beneficiarilor Planului Național de Redresare și Reziliență vor fi suportate de la bugetul de stat.

Măsura 4.1.1 (POC)

Măsura 4.1.1 finanțată prin Programul Operațional Competitivitate este o formă de sprijin de peste 400 de milioane de euro pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență a mediului de afaceri, care cuprinde:

  • Schemă de ajutor de stat, cu un buget de 358.140.596 euro;
  • Schemă de ajutor de minimis, cu un buget de 79.690.099 euro.

Măsura 4.1.1 BIS (POC)

Prin Acțiunea 4.1.1 BIS finanțată prin Programul Operațional Competitivitate se acordă granturi din fonduri externe nerambursabile, pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din industria alimentară și a construcțiilor, în vederea refacerii capacității de reziliență. Acțiunea cuprinde două apeluri de proiecte:

  • Investiții în retehnologizare în domeniul industriei alimentare;
  • Investiții în retehnologizare în domeniul construcțiilor.

Bugetul acțiunii 4.1.1 BIS, stabilit prin schema de ajutor de stat care stă la baza ei (având o valoare totală de 300.000.000 euro), este de 150.000.000 euro pe an (respectiv 2022 și 2023) și a fost împărțit în mod egal între cele două apeluri.

Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate, prin PNRR

Apelul de proiecte Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale, aferent Investiției I3 – Scheme de ajutor pentru sectorul privat, din cadrul Componentei C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, finanțat prin PNRR a fost deschis în data de 15 februarie, cererile de finanțare putând fi depuse până la finalul lunii iunie.

Valoarea totală alocată acestui apel este de 347,50 milioane euro. Mai multe detalii, AICI.

De asemenea, în perioada următoare MIPE va lansa un alt apel de proiecte, de 150 milioane euro, împărțită pe următoarele domenii de activitate considerate prioritare la nivel național:

  • industrie alimentară, industrie prelucrătoare, construcții: 75 milioane euro;
  • industrie auto, transport și distribuție, servicii adresate populației, turism și alte domenii eligibile: 75 milioane euro.

Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 3.000.000 euro/proiect (nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2022), astfel:

  • Microîntreprinderi – maxim 500.000 euro;
  • Întreprinderi mici – maxim 1.500.000 euro;
  • Întreprinderi mijlocii – maxim 3.000.000 euro.

Ghidul solicitantului pentru acest apel de proiecte este în consultare publică până la finalul lunii martie. Detalii, aici: .

scroll to top