Închide

“Mulțumim”, Austria! Schengen maritim, nu și fluvial. Dunărea nu face parte din acordul de liberă circulație

Avatar
Pod Giurgiu Ruse 1 1068x607

Foto: myBG.biz

Timp de citire: < 1 minut

Prosteală pe față la adresa României. Nu există acord Schengen pe fluviul Dunărea! Ca atare, frontiera între Bulgaria şi România, deși este pe apă, rămâne considerată… terestră. Aceasta înseamnă că nu se vor diminua controalele la frontieră, iar cozile de camioane, lungi de câţiva kilometri, din vecinătatea podului Giurgiu-Ruse, vor continua, informează Rador Radio România.

De asemenea, se va acumula nemulţumirea celor care aşteaptă să traverseze graniţa. Bulgaria şi România au intrat în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, însă nu şi cu cele fluviale.

Comisia Europeană a concluzionat că punctele de frontieră peste Dunăre sunt considerate graniţe terestre, iar acestea nu sunt incluse în acordul privind libera circulaţie a cetăţenilor. Ce mai avem de spus în afară de: “Mulțumim”, Austria! O facem în stilul nostru, cu ce avem la îndemână: boicotând produsele și serviciile austriece prezente pe teritoriul României.

Aglomerație de nedescris în vămi

Vineri, în zona punctului de frontieră Ruse-Giurgiu s-a format o coloană de douăzeci de camioane. Odată cu construirea unei parcări tampon, problema a fost parţial rezolvată – tirurile nu mai blochează traficul pe bulevardele Bulgaria şi Tutrakan din Ruse. Cu toate acestea, orele de aşteptare şi nemulţumirea şoferilor continuă.

Taximetriştii din Ruse, care transportă adesea pasageri la aeroportul din Bucureşti, au comentat decizia admiterii parţiale în Schengen drept discriminatorie.

Nici românii nu sunt mulţumiţi de integrarea parţială în spaţiul european de liberă circulaţie. În ultimele 24 de ore, peste 3.400 de camioane şi 2.400 de autoturisme şi autocare au traversat Podul Ruse-Giurgiu, în ambele sensuri, majoritatea aşteptând ore întregi.

scroll to top