Musk vrea un control mai mare asupra Tesla înainte de a se axa pe inteligența artificială
Elon Musk a avertizat că ar prefera să construiască produse de inteligență artificială în afara Tesla Inc. dacă nu va obține un control cu drept de vot de 25%, sugerând că miliardarul vrea o participație mai mare la cel mai valoros producător de vehicule electrice din lume, potrivit Bloomberg.
Musk, cel mai mare acționar unic al Tesla, cu peste 12% din companie, a răspuns la o postare pe rețelele de socializare în care se întreba de ce ar avea nevoie de un alt pachet mare de compensații pentru a rămâne motivat. El a spus că motivul pentru care nu a fost pus în aplicare un nou plan este că firma așteaptă încă un verdict într-un proces intentat de acționari împotriva unui pachet anterior de 55 de miliarde de dolari – o sumă fără precedent la acea vreme.
Musk a susținut într-o postare pe X că firma auto este o colecție de o duzină de startup-uri. El a făcut apel la o comparație între Tesla și General Motors Corp, în mod tradițional unul dintre liderii mondiali ai industriei auto. Tesla, de exemplu, dezvoltă robotul Optimus, iar luna trecută a postat un videoclip care arată îmbunătățirile pe care le-a adus prototipului umanoid.
De asemenea, producătorul auto investește peste 1 miliard de dolari în proiectul său de supercomputer Dojo, care va antrena modelele de învățare automată din spatele sistemelor de autoconducere ale producătorului de vehicule electrice și care, potrivit estimărilor analiștilor, ar putea adăuga 500 de miliarde de dolari la valoarea Tesla.
La ziua inaugurală AI Day a Tesla din 2021, Musk a declarat că a vrut să arate că firma este mai mult decât un simplu producător de automobile electrice, ci este “fără îndoială liderul în materie de inteligență artificială în lumea reală”.
“Nu mă simt confortabil să cresc Tesla pentru a fi lider în AI și robotică fără a avea ~25% din controlul votului”, a postat CEO-ul pe X. “Dacă am 25%, înseamnă că sunt influent, dar pot fi anulat dacă de două ori mai mulți acționari votează împotriva mea față de cei care votează pentru mine. La 15% sau mai puțin, raportul pro/contra pentru a mă anula face ca o preluare de către interese dubioase să fie prea ușoară.”
Musk a declarat că ar fi de acord cu o structură de vot cu două clase pentru a permite acest lucru, “dar i s-a spus că este imposibil de realizat după IPO în Delaware”.
După ce s-au mai mult decât dublat în 2023, acțiunile Tesla au scăzut cu 12% în acest an, ștergând peste 94 de miliarde de dolari din valoarea de piață.
Cea mai bogată persoană din lume se confruntă cu nemulțumirea acționarilor în legătură cu o panoplie de probleme, de la planificarea succesiunii Tesla la acuzațiile că este distras de activitatea sa cu X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, pe care a cumpărat-o cu 44 de miliarde de dolari în 2022 și a vândut miliarde de dolari în acțiuni Tesla pentru a o finanța.
Compania a fost, de asemenea, afectată de o avalanșă de știri negative: o schimbare de opinie privind vehiculele electrice din partea gigantului de închirieri auto Hertz Global Holdings Inc., o altă reducere a prețurilor în China și semne de creștere a costurilor cu forța de muncă.
“Ce este Tesla? O companie de automobile, energie sau inteligență artificială”, a declarat Daniel Kollar, șeful departamentului de consultanță în domeniul automobilelor și al mobilității din cadrul Intralink. “Dacă nu este o companie de inteligență artificială, atunci nu văd o problemă în ceea ce privește înființarea unei noi companii. Acestea fiind spuse, nu văd comportamentul sau alegerea limbajului său în beneficiul vreuneia dintre companiile sale acum.”