Închide

Ne-am trezit sau neam trezit? Die Presse: România, pregătită să riposteze dacă Austria nu renunță la veto-ul privind Schengen

Avatar
Schengen

Foto: agora.md

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul de la Bucureşti intenţionează să blocheze Austria la OSCE şi Parteneriatul NATO pentru Pace în cazul în care nu renunţă la veto-ul său faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, scrie publicația austriacă Die Presse.

România nu mai acceptă veto-ul austriac împotriva aderării sale la zona Schengen. În acest sens lucrează la măsuri de răspuns la nivel internaţional – a aflat Die Presse, din mai multe surse diplomatice. În cazul în care nu se va realiza în curând o înţelegere, România ar putea da o contralovitură la adresa Austriei în OSCE şi Parteneriatul NATO.

La acest moment OSCE se confruntă cu o problemă privind existenţa sa. Rusia se opune ca Estonia să preia – conform principiului rotaţiei – preşedinţia deţinută acum de Macedonia de Nord. Kremlinului nu-i convine modul energic prin care micul stat baltic sprijină Ucraina.

În OSCE procedeul luării deciziilor se face pe bază de unanimitate. În cazul în care Rusia s-ar opune, organizaţia care cuprinde 57 de membri ar paraliza. Austria care găzduiește sediul OSCE, simţindu-se şi deosebit de răspunzătoare din acest motiv, se gândeşte să devină o ţară a preşedinţiei. Deocamdată nu este vorba despre ceva oficial, deoarece candidatura Estoniei este valabilă ca şi până acum, însă în culise lucrurile se agită deja.

scroll to top