Nestlé recunoaște: 1/3 din produsele companiei dăunează sănătății. Ce spun datele despre marii săi rivali?

, , ,
Autor:    -  
colorful, candies, sweets
Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul elvețian al industriei alimentare Nestlé a anunțat că o treime din veniturile sale din vânzări provin de la produse ale căror caracteristici nutriționale nu le permit încadrarea în categoria alimentelor sănătoase, în conformitate cu evaluările sistemului Health Star Rating, cel mai cunoscut sistem de testare și evaluare nutrițională pentru alimente, anunță publicația Bloomberg.

Datele publicate marți arată că, potrivit evaluările făcute în baza sistemului Health Star Rating (HSR), 30% din portofoliul companiei elvețiene este considerat sănătos, iar 35% sunt produse catalogate drept nesănătoase.

Restul de 35% până la total sunt produse alimentare pentru animale de companie, mâncare pentru bebeluși și produse de nutriție medicală, care nu au fost testate, întrucât deoarece sunt concepute pentru a îndeplini obiective nutriționale specifice.

Marii giganți alimentari sunt presați să publice raportări privitoare la calitatea nutrițională a produselor pe care le comercializează, în conformitate cu măsurători independente și sisteme de evaluare recunoscute internațional. Evaluările bazate pe sisteme interne proprii ale companiilor nu sunt considerate de încredere, în condițiile în care industria de profil nu a reușit să cadă de acord asupra unei singure scale unitare de evaluare nutrițională.

Pentru analiza prezentată, Nestlé a decis să folosească sistemul HSR, utilizat pe scară largă în special în Australia și Noua Zeelandă. Acesta evaluează valoarea nutrițională a produselor pe o scală de 10 trepte – de la 0 la 5, cu intervale de câte o jumătate de punct. În temeiul acestui sistem, un produs sănătos este considerat cel care beneficiază de un scor de minimum 3,5 stele.

Evaluarea se face luând în calcul conținutul energetic, cel de grăsimi saturate, totalul zaharurilor, conținutul de sodiu, proteine, fibre alimentare etc.

Dulciurile sau sosurile sărate vor fi notate cu un scor mai mic pe scară, în timp ce articolele cu conținut scăzut de sare, zahăr și grăsimi, inclusiv cafeaua simplă sau apa, beneficiază de un scor mai mare.

Creșterea transparenței în acest domeniu îi ajută pe investitori să înțeleagă cât de expuse sunt companiile respective la eforturile societăților și guvernelor de a reduce incidența unor boli metabolice, inclusiv cea a obezității, prin măsuri restrictive, de pildă prin interzicerea publicității la produsele nesănătoase.

De asemenea, aceste elemente amplifică presiunea pusă asupra companiilor pentru a le convinge să reformuleze unele dintre produsele lor cele mai nesănătoase, pentru a îndeplini criterii nutriționale independente, precum în sistemul HSR.

Marii rivali ai celor de la Nestlé, Danone și Unilever, raportează deja evaluările portofoliilor lor de produse în conformitate cu HSR.

Potrivit datelor Danone, aproximativ 90% dintre produsele sale în funcție de volumul vânzărilor au primit un rating HSR de 3,5 stele sau mai mult, în 2021.

În privința Unilever, compania a transmis că numai 17% din portofoliul său alimentar a atins acest standard în același an.

Compania Nestlé a decis reformularea unor produse precum Nesquik, pe unele pieței, în așa fel încât să scadă conținutul de zahăr.

La începutul acestui an, CEO-ul companiei, Mark Schneider, a dat asigurări că noile raportări și evaluări nutriționale nu o să conducă la decizia de a scoate din portofoliul Nestlé produse cu scoruri HSR slabe, precum KitKat și Smarties.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!