Nici măcar nemții nu se înghesuie la automobile electrice. De ce? Sunt mai scumpe cu 11.000 euro

,
Autor:    -  
a woman is pumping gas into her car
Fotografie de Zaptec pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Concluzia unui studiu realizat de firma de consultanță în management Deloitte: “Pentru ca mașina electronică să ajungă produs de masă, diferența de cost trebuie să scadă semnificativ”. Diferența medie de preț între un motor cu combustie și un e-car este acum de peste 11.000 de euro.

Potrivit firmei de consultanță în management Deloitte, prețul ridicat de achiziție a mașinilor electrice încetinește masiv redresarea vânzărilor auto în Europa, au scris experții din domeniu într-un studiu publicat joi la Munchen și citat de Kleine Zeitung.

Diferența este acum de peste 11.000 de euro în medie. Un motor nou pe combustie costă în prezent în medie 31.000 de euro, iar un autoturism cu baterii 42.500 de euro.

“Pentru ca mașina electronică să ajungă în masă, această diferență de cost trebuie să scadă. În prezent, există prea puține oferte pe piața germană”, a declarat Harald Proff, expert industrial al Deloitte.

Abia între 2028 și 2030 prețurile de achiziție ar trebui să fie comparabile. În aceste condiții, până în 2030 ar trebui să existe puțin sub 12 milioane de vehicule electrice pe drumurile germane, în loc de 15 milioane, cât vizează guvernul german.

China are avantaj de cost la baterii

Factorul de cost este bateria. Producătorii chinezi de automobile ar avea un avantaj de cost de 1.000-2.000 de euro la baterie. Aceștia ar avea asigurat accesul la materiile prime, ar controla întregul lanț valoric “și, de asemenea, ar fabrica eficient și la costuri reduse în propria țară”.

Dar “chiar dacă noii producători sunt în prezent în avantaj în ceea ce privește tehnologia bateriilor și pot, prin urmare, să deservească mai bine segmentul de volum, cursa nu este încă decisă”, a spus Proff.

Pârghiile pentru acest lucru sunt o cooperare mai puternică, o producție mai eficientă și noi tehnologii pentru baterii. Producătorii auto tradiționali au șansa de a “deveni fiecare pionier în noua tehnologie”, a conchis acesta.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!