Închide

Nicolae Ciucă a anunţat că-şi va depune mandatul. Cale liberă spre USR sau USL?

Avatar
Partide

Foto: DC360.ro

Timp de citire: 2 minute

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat, luni seară, în şedinţa Biroului Executiv al PNL, că-şi va depune mandatul, existând vaianta în care el să fie desemnat din nou, dar cu alt mandat de negociere a susţinerii, care să includă şi PSD, afirmă surse liberale. Discuţiile cu AUR vor fi în continuare excluse. Surse AFACERI.news spun că există deja negocieri avansate cu PSD pentru o guvernare multianuală majoritară necesară trecerii cu ușurință a actelor normative prin Parlament, în special a celor legate de ieșirea din pandemie și PNRR.

Liberalii se vor reuni, într-o nouă şedinţă, în cursul zilei de marţi. PNL ia în calcul o flexibilizare a mandatului, astfel încât să se ajungă la învestirea unui guvern cu puteri depline. Surse politice au precizat că flexibilizarea mandatului include discuţii cu toate forţele politice, mai puţin cu AUR.

Sursele citate au explicat, de asemenea, că există şi varianta ca Nicolae Ciucă să fie din nou desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, însă acesta va avea un alt mandat de negociere. Până acum, liberalii au mizat pe un guvern minoritar PNL – UDMR, însă această variantă nu este susţinută nici de USR, nici de PSD.

Cei din USR își doresc refacerea coaliției de guvernare, în timp ce Nicolae Ciucă își dorește doar sprijinul USR, pentru un guvern minoritar, cu un armistițiu pentru următoarea perioadă. După telefonul primit de la premierul desemnat, USR a convocat o ședință.

Potrivit surselor politice, Dacian Cioloș i-ar fi cerut lui Nicolae Ciucă să-și depună mandatul, pentru ca negocierile să poată continua următoarele două – trei săptămâni, pe motivul că nu se poate face un guvern și un program de guvernare în două zile.

În același timp, surse AFACERI.news spun că, pe parcursul weekend-ului, liberalii au negociat intens cu pesediștii o alianță la vedere, multianuală, pe format german stânga-dreapta, pentru obținerea unei majorități confortabile în vederea trecerii cu ușurință prin Parlament a multiplelor acte normative necesare aplicării cu succes a PNRR-ului și ieșirii din pandemie. Alianța nu este văzută însă cu ochi buni de nucleul dur liberal de dreapta, fiind catalogată drept USL reînviat.

Marţi ar fi trebuit să fie audiaţi în Parlament candidaţii propuşi de Nicolae Ciucă pentru funcţiile de miniştri.

scroll to top