Noi taxe turistice de vizitare a Europei | Sistemul ETIAS va fi lansat începând cu 2024

,
Autor:    -  
20230428 125132
Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 5 minute

Programul de scutire de vize ETIAS va permite intrarea în țările UE începând cu 7,70 dolari. După cum sugerează și numele, nu este vorba de o viză – este un sistem de preînregistrare a vizitelor vizitatorilor din țările care nu au nevoie de viză pentru a intra în Europa. Cei care în prezent au nevoie de viză pentru a intra în Europa vor avea în continuare nevoie de ea, potrivit CNN.

În timp ce mulți cetățeni americani par șocați de această mișcare, ei ar putea fi surprinși de faptul că sistemul ETIAS este inspirat din programul ESTA de scutire de vize, introdus în 2009 de Statele Unite. Și, bineînțeles, cetățenii multor țări au nevoie de vize “reale” pentru a intra în țările UE – ceea ce nu este doar un proces costisitor, ci și unul care necesită mult timp.

ETIAS se va alătura nenumăratelor taxe de cazare și “taxe turistice” care sunt deja percepute în întreaga Europă. Iată ce trebuie să știți despre ele.

Când va intra în vigoare ETIAS?

Inițial programată să înceapă în mai 2023, ETIAS a fost amânată de mai multe ori – dar acum pare să fie pe cale să fie lansată în 2024.

Cine are nevoie de autorizația ETIAS?

Cetățenii din cele aproximativ 60 de țări din afara UE care nu au nevoie în prezent de viză pentru a intra în UE – cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit, Japonia, Singapore și Emiratele Arabe Unite. Rezidenții UE sunt scutiți, indiferent de naționalitatea lor.

Pe de altă parte, cei care în prezent au nevoie de viză pentru a intra în UE vor avea în continuare nevoie de viză.

Cum va funcționa?

ETIAS va fi gestionat în mod similar cu programul ESTA al Statelor Unite. Călătorii trebuie să solicite permisiunea de a intra în UE înainte de călătorie, printr-un simplu proces online.

Aceasta va costa 7 euro (7,70 dolari) și va acoperi intrările multiple timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului, în funcție de ce se întâmplă mai întâi. Acest lucru este mai ieftin decât ESTA, care costă 21 de dolari pentru doi ani.

Europa nu va percepe încă taxe de intrare

Conform previziunilor UE, cererile ar trebui să fie procesate în “câteva minute”, marea majoritate fiind finalizate în 96 de ore.

“Unor solicitanți li se poate cere să furnizeze informații sau documente suplimentare sau să participe la un interviu cu autoritățile naționale, ceea ce poate dura până la 30 de zile suplimentare”, avertizează, totuși, aceștia.

Aceaștia sugerează să nu rezervați zboruri sau cazare până când nu aveți confirmarea.

Pentru mai multe detalii, consultați site-ul oficial al ETIAS – apelarea prin intermediul unor terțe părți poate atrage costuri suplimentare.

Ce alte taxe turistice există în Europa?

Cele mai multe orașe din Europa continentală percep acum o “taxă turistică” pentru vizitatorii care înnoptează – de obicei câțiva euro adăugați la nota de plată la sfârșitul sejurului, deși uneori trebuie plătită în numerar. Dacă stați la un Airbnb, gazdele vor colecta adesea această taxă de la dumneavoastră la sosire.

Taxele sunt de obicei destinate amortizării serviciilor publice care sunt afectate de vizitatori, cum ar fi colectarea gunoiului și curățarea străzilor. Amsterdam, de exemplu, a alocat recent 7 milioane de euro în plus pentru rețeaua de transport public. De asemenea, de obicei, sunt percepute doar pentru o perioadă determinată, de obicei de până la o săptămână. În acest fel, sunteți recompensat dacă rămâneți mai mult timp.

Excepția notabilă este Marea Britanie – însă acest lucru se schimbă. Manchester a devenit primul oraș din Marea Britanie care a introdus o taxă de 1 liră sterlină (1,30 dolari) pentru înnoptări în martie 2023. Edinburgh pare să urmeze, iar Țara Galilor dorește să introducă o “taxă pentru vizitatori” pentru înnoptări.

Ce se întâmplă dacă nu rămân peste noapte?

Atunci, probabil că veți plăti o taxă de înnoptare oriunde veți sta, deoarece majoritatea țărilor europene percep aceste taxe, deși tind să fie mai ieftine în municipalitățile mai puțin populare. Nu uitați că turismul adaugă o povară grea pentru destinații, adesea în țări și zone care sunt semnificativ mai sărace decât cele ale turiștilor înșiși.

Cum rămâne cu pasagerii de croazieră?

Bună întrebare. Se știe că croazierele sunt nocive pentru mediu, precum și pentru orașele care sunt înghițite de pasageri în zilele de port – pasageri care cheltuiesc foarte puțini bani în destinație, deoarece sunt deja satisfăcuți la bord.

Unele orașe au reacționat implementând taxe de sosire pentru pasagerii de croazieră. Dacă nava dvs. acostează la Barcelona pentru 12 ore sau mai mult, veți plăti 4,75 euro (3 euro taxa regională și 1,75 euro suprataxă de oraș). Vizitatorii din Amsterdam care sosesc cu o croazieră plătesc 8 euro. Aceasta este valabilă doar pentru navele care acostează pentru o zi – dacă croaziera începe sau se termină în Amsterdam, sau dacă rămâneți peste noapte în oraș, sunteți scutit.

Totuși, nu doar navele de croazieră percep taxe de debarcare pentru sosirea pe mare. În Italia există “contributo di sbarco” sau contribuția de debarcare pe care pasagerii nerezidenți trebuie să o plătească atunci când sosesc pe insule, fie cu feribotul public, fie cu o barcă privată. Prețul este stabilit de autoritățile locale.

Sunt unele orașe mai scumpe decât altele?

Da – în esență, cu cât locul este mai popular, cu atât veți plăti mai mult. Dacă stați în Barcelona, de exemplu, veți plăti, pe lângă taxa turistică obișnuită din Catalonia, și o “suprataxă de oraș” impusă pentru sejururile în capitala regiunii.

Amsterdam percepe 7% din tariful hotelului, plus 3 euro de persoană pe noapte.

În Viena, este vorba de 3,2% din tariful total al camerei, excluzând micul dejun și taxa de vânzare, iar apoi se taie 11% din restul. Se ajunge la aproximativ 2,5%.

În Portugalia, trei municipalități de pe coasta Algarve, plină de turiști, percep o taxă de turism: Faro, Vila Real de Santo António și Olhão, care a introdus o taxă (1 euro în timpul iernii, 2 euro în rest) în 2023.

În mod esențial, cu cât cazarea este mai pretențioasă, cu atât plătiți mai mult. La Roma, de exemplu, cazarea la un hotel de trei stele presupune o taxă de 4 euro pe noapte, dar la un hotel de patru stele este de 6 euro, iar la cinci stele de 7 euro.

În Veneția, taxa merge de la 1 euro de persoană pe noapte la un hotel de o stea, la 5 euro la unul de cinci stele. Taxa se plătește doar pentru primele cinci nopți, în încercarea de a-i determina pe oameni să rămână mai mult timp.

Iar la Paris, taxa variază de la doar 0,20 euro pentru o proprietate de o stea până la 5 euro de persoană pe noapte într-un hotel “palais” de lux.

În Franța, în general, taxele variază atât în funcție de municipalitate, cât și de clasa de cazare – de la 0,20 euro la 4,20 euro în afara Parisului.

În timp ce în Grecia, se face numai în funcție de tipul de cazare, taxele variind de la 0,50 euro la 4 euro pe cameră pe noapte.

Ce părere aveți despre taxa de intrare la Veneția?

Mult discutata “contributo di accesso” sau taxă de intrare la Veneția – care a fost amânată în mod repetat de când a fost propusă pentru prima dată pentru 2019 – este acum prevăzută pentru 2024. Taxele au fost anunțate ca începând de la 3 euro într-o zi liniștită și până la 10 euro în orele de vârf.

Cu toate acestea, această taxă este doar pentru turiștii de o zi, despre care se crede că reprezintă 90% din numărul de vizitatori, care adaugă puțin la economia locală, dar care cauzează o mulțime de probleme în oraș. Dacă rămâneți peste noapte, veți fi plătit deja “taxa de noapte” și veți fi scutit.

Doar în Europa se întâmplă acest lucru?

Nu. Multe state americane percep “taxe de cazare”, pentru început – în plus, multe hoteluri din SUA adaugă și o “taxă de stațiune”, care nici măcar nu merge către comunitate. Taxele sunt, de asemenea, standard în Caraibe, unde se adaugă în mod obișnuit la taxele hoteliere. Există o taxă de intrare pentru turiștii care sosesc în Noua Zeelandă și o taxă de plecare pentru turiștii care pleacă din Japonia.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!