Închide

Nu ungurii preiau Transilvania, ci Transilvania îi preia pe unguri. Mutare măreață a Băncii Transilvania

Avatar
Bt Otp
Timp de citire: 2 minute

Preşedintele-director general al OTP, Sándor Csányi, şi directorul general al Băncii Transilvania, Ömer Tetik, sunt programaţi să se întâlnească pe 17 ianuarie pentru a discuta detaliile tranzacţiei propuse de Banca Transilvania pentru preluarea subsidiarei din România a grupului ungar OTP, informează Bloomberg.

Conform sursei, în ciuda unui climat de incertitudine, negociatorii au planificat să stabilească punctele cheie ale ofertei Băncii Transilvania înaintea întâlnirii, iar sursele sugerează că este puţin probabil ca preţul propus să se schimbe semnificativ.

Anul trecut, patru mari bănci, UniCredit SpA din Italia, Raiffeisen Bank International AG şi Erste Group Bank AG din Austria, împreună cu Banca Transilvania SA, au manifestat interesul lor pentru preluarea OTP Bank România, subsidiara locală a OTP Group. Bloomberg indică faptul că aceste bănci au depus oferte indicative într-o tranzacţie ce va evalua operaţiunile OTP din România la cel puţin 300 de milioane de euro.

În urma negocierilor, tranzacţia va cuprinde şi afacerile OTP din Republica Moldova, marcată de surse ca o nouă fază în procesul de vânzare, mai menţionează sursa citată.

OTP, cotă de piață doar în rândul etnicilor maghiari din Transilvania

Grupul ungar OTP are o cotă de piaţă relativ mică în România, mai ales în rândul etnicilor maghiari din regiunile populate ale Transilvaniei, regiunea nordică mai dezvoltată a României.

OTP a decis să se retragă din ţară şi a urmat strategia de a se concentra pe pieţele în care poate atinge cotele de piaţă stabilite.

Datele Băncii Naţionale a României indică faptul că, la finele anului 2022, OTP Bank România avea active în valoare de cinci miliarde de dolari şi o cotă de piaţă de 2,9% la finele lui 2021, conform Bloomberg.

Ungurii de la OTP, dezamăgiți de România

Motivaţia din spatele deciziei de vânzare a fost explicată în primăvara anului trecut, când OTP a anunţat că nu există potenţial de creştere prin achiziţii pe piaţa din România şi evaluată între 300 şi 400 de milioane de euro, banca va putea beneficia, indică sursa, de o vânzare de succes într-un context geopolitic în schimbare.

În răspunsul său, OTP Bank România a subliniat că procesul de vânzare este parte a strategiei de extindere a gamei de opţiuni strategice şi a menţionat că acest demers nu va influenţa activităţile curente ale băncii şi nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România.

Desemnată drept cel mai puternic brand românesc, Banca Transilvania a preluat, în ultimii ani, mai multe bănci, printre care Volksbank, Bancpost şi Idea::Bank, fiind numărul 1 pe piața bancară din România.

scroll to top